Παροχές και στο βάθος... εκλογές- Πώς ο Τσίπρας προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα από το Σκοπιανό - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Παροχές και στο βάθος... εκλογές- Πώς ο Τσίπρας προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα από το Σκοπιανό

Υποσχέσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, νησιώτες και άλλους

Γιατί το τετράμηνο Οκτωβρίου-Ιανουαρίου είναι «καυτό» και ύποπτο για εκλογές

Με σειρά παροχών - η οποία, όμως, προσιδιάζει σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα - επιχειρεί η κυβέρνηση να ανακόψει τη δημοσκοπική φθορά της και παράλληλα να αλλάξει την ατζέντα από το Σκοπιανό και τις δύσκολες αποφάσεις στο προσφυγικό.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τελευταία αφορμή αποτελεί η ανακοίνωση της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, ωστόσο, μολονότι ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες μίλησε για απόφαση που θα αφορά το χρονικό διάστημα όσο θα διαρκέσει η προσφυγική κρίση, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ορίζει πως η εφαρμογή θα ισχύσει προσωρινά, έως το τέλος του έτους.



Μολονότι από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι θα δοθούν αλλεπάλληλες παρατάσεις για όσο καιρό χρειαστεί, ο χρονικός ορίζοντας του Δεκεμβρίου θεωρείται κρίσιμος για τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και φαίνεται να συνδέεται απόλυτα με αυτές. Σε συνδυασμό, δηλαδή, με τις μειωμένες συντάξεις που θα πρέπει να ισχύσουν από το 2019 και τη «13η σύνταξη» που θέλει να δώσει από το κοινωνικό μέρισμα πριν από τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση (σ.σ.: με τα σχετικά δημοσιεύματα να πληθαίνουν και πιο χαρακτηριστικό το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής»), οι υποψίες πως το φθινόπωρο ή το αργότερο έως το τέλος του έτους ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει σε εκλογές γίνονται όλο και περισσότερες.

Σε αυτό το σκηνικό - ενισχύοντας τις υποψίες - έρχεται να προστεθεί και το «αγκάθι» του Σκοπιανού, καθώς το τέλος του έτους είναι το deadline για την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων, εφόσον βεβαίως τα πράγματα οδηγηθούν έως αυτό το σημείο. Όπερ σημαίνει ότι πρακτικά είναι και το τέλος του βίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος και τα στελέχη του θα επιμείνουν στην απόφαση να μην στηρίξουν τη συμφωνία. Πολλά από τα στελέχη των ΑΝΕΛ, μάλιστα, έχουν αναφέρει με νόημα σε δηλώσεις τους ότι τον Ιανουάριο του 2019 τυπικά κλείνει ο τετραετής κύκλος της συγκυβέρνησης, δεδομένου ότι συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια (στις 25/1) από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την πρώτη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.


Όλα δείχνουν έτσι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες σ' αυτό το κλίμα παροχολογίας και ταυτόχρονα σκληρής πόλωσης απέναντι στη ΝΔ, επιδιώκοντας παράλληλα να πιέσει για εκλογικούς λόγους την Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής. Πολλώ δε μάλλον, να αναζητήσει «πρόθυμους» για να αντικαταστήσουν τους ΑΝΕΛ, ωστόσο το σενάριο αυτό - παρά το γεγονός ότι σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι είναι εφικτό - μοιάζει όλο και περισσότερο να απομακρύνεται.

Με πρώτο σταθμό λοιπόν την έξοδο από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου, με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, και δεύτερο και κομβικό για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τη ΔΕΘ, το διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 παραμένει «ύποπτο» για εκλογές. Πολύ περισσότερο από το Μάιο του 2019 και τις ευρωεκλογές, όπου σε πραγματικές συνθήκες, θα ήθελε να φτάσει η κυβέρνηση (και όχι το Σεπτέμβριο), αλλά παραμένει αμφίβολο εάν θα μπορέσει να το καταφέρει. Είτε λόγω απρόβλεπτων εξελίξεων είτε λόγω των εξελίξεων που αναμένονται και του πολιτικού σχεδιασμού που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο σε ό, τι αφορά στην κυβέρνησή του, αλλά και τις τυχόν εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από το Blogger.