Αγκυρα για S-400: «Οι υπογραφές με Ρωσία έπεσαν - Οι πύραυλοι έρχονται το 2019» - Και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ της δίνουν τα... πάντα! - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Αγκυρα για S-400: «Οι υπογραφές με Ρωσία έπεσαν - Οι πύραυλοι έρχονται το 2019» - Και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ της δίνουν τα... πάντα!

Σημαντική για την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας - Δύσης διαγράφεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της οποίας ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ντόναλντ Τραμπ.
H σύνοδος αναμένεται να αναθέσει στην Τουρκία τη... διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF), η οποία προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2021 και θα μπορεί να επεμβαίνει σε διάστημα μιας εβδομάδας από τη στιγμή που θα αποφασιστεί κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, η Τουρκία επιθυμεί να φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη το αρχηγείο της Πρωτοβουλίας Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRI), δύναμη που θα συμπεριλάβει 30 τάγματα, 30 πολεμικά πλοία και 30 μοίρες πολεμικών αεροσκαφών, με δυνατότητα ανάπτυξης εντός 30 ημερών.
Ολα αυτά ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής της απόφασης για αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400»
«Η συμφωνία έκλεισε, οι υπογραφές έπεσαν. Οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν το 2019. Η Τουρκία θέλει πάντα να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά «δεν υπήρξε ποτέ ούτε θα γίνει μέλος μιας συμφωνίας που θα θέτει όρια στα κυριαρχικά δικαιώματά της», κατέληξε.
Το  σύστημα S-400 συνιστά το πιο επίφοβο αντιαεροπορικό σύστημα σήμερα στον κόσμο. Μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου ότι η Τουρκία προχώρησε με τη Ρωσία στην υπογραφή της συμφωνίας η κατάσταση στο Αιγαίο αλλάζει δραματικά.
Η τουρκική Αεράμυνα  εξοπλισμένη με το Triumph θα έχει τη δυνατότητα προσβολής των μαχητικών της ΠΑ δυνητικά και εάν εξοπλιστεί με το βλήμα 40N6 από αποστάσεις της τάξης των 400 χλμ.
Το υποθετικό τόξο που θα μπορεί να καλύπτει το σύστημα εάν είναι τοποθετημένο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκαλεί δέος. Χρησιμοποιώντας τους πυραύλους 40N6E μπορεί να ελέγξει ια περιοχή μέχρι την Καβάλα στα δυτικά και κινούμενο νοτιότερα περνά πάνω από την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο στο κεντρικό Αιγαίο για να καταλήξει καλύπτοντας την Λέσβο στη Χίο!
Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις δύο κύριες τοποθεσίες που πρόκειται να αναπτυχθεί με την άλλη να είναι η περιοχή της Άγκυρας. Από την Κωνσταντινούπολη πάντως το S-400 θα μπορεί να προστατεύει στις κρίσιμες ναυτικές εγκαταστάσεις (ναυπηγεία, ναυστάθμους) που διατηρεί το τουρκικό  Ναυτικό στη Θάλασσα του Μαρμαρά όπως και τις αεροπορικές βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπαλικεσίρ και της Μπαρντίμα μεταξύ άλλων.
Από την Άγκυρα to S-400 καλύπτει όλη την κεντρική Τουρκία φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.
Η τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος για παράδειγμα στη Σμύρνη για την προστασία του εκεί ναύσταθμου ουσιαστικά «κλειδώνει» όλο το κεντρικό Αιγαίο φτάνοντας η εμβέλεια των πυραύλων του έως και 40 χλμ. δυτικά από τη Κόρινθο!
Με άλλα λόγια αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την 114ΠΜ στην Τανάγρα θα είναι αμέσως στόχοι του συστήματος, ενώ τα βλήματα θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην 111ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο.
Φυσικά ούτε λόγος για τα readiness που θα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο ή την 130 ΣΜ στη Λήμνο.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.
Το τουρκικό S-400 σε συνδυασμό με τα F-35 πρόκειται να διαμορφώσουν ένα πανίσχυρο και επίφοβο σύνολο αεράμυνας το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΠΑ θα ανατραπεί πλήρως.
Φυσικά αποστολές SEAD με τις υπάρχουσες τακτικές θα πρέπει α αναθεωρηθούν.
Επομένως η προμήθεια των S-400 από την τουρκική Αεροπορία θέτει εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στις αποστολές της ΠΑ σχεδόν απαγορευτικά.
Η ΠΑ διαθέτει σήμερα μια σειρά όπλων μακράς ακτίνας για την προσβολή στρατηγικών στόχων (μεταξύ αυτών και Α/Α συστημάτων) αλλά μόνο ένας από τους τύπους αυτούς διαθέτει ικανή εμβέλεια και αυτό είναι το SCALP-EG.
Τα υπόλοιπα όπλα που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μακράς ακτίνας είναι τα AGM-154C  JSOW (εμβέλεια 22-130 χλμ.), GBU-31 JDAM (28 χλμ.), AFDS (9,5 χλμ. – 26 χλμ.).
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται εύκολα πως σε μια υποθετική περίπτωση προσβολής του τουρκικού δικτύου Αεράμυνας μόνο τα SCALP-EG θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροσκάφους υπό την έννοια της εκτόξευσης από ασφαλή απόσταση (εμβέλεια των SCALP-EG 560 χλμ. +).
Από το Blogger.