Καρατομήσεις απελπισίας από την κυβέρνηση προς διάσωση Τσίπρα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Καρατομήσεις απελπισίας από την κυβέρνηση προς διάσωση Τσίπρα


Σε περιδίνηση που αδυνατεί να ελέγξει βρίσκεται η κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει, στο ήδη βαρύ κλίμα που συνθέτουν οι 91 νεκροί της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι και τα όσα ακολούθησαν, δυσάρεστες εξελίξεις και στα εθνικά θέματα.
Μετά τις καρατομήσεις των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, χθες παραιτήθηκε, όπως είχε προαναγγελθεί, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Γιάννης Ταφύλης, τον οποίο ήδη η αντιπολίτευση έχει βάλει στο στόχαστρο, για την παρελθοντική του δράση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Οι κινήσεις αυτές όμως, ενέχοντας προφανώς ως κύριο στοιχείο την πολιτική σκοπιμότητα, όχι μόνο δεν λειτουργούν εκτονωτικά όπως ανέμενε το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά ανεβάζουν το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης.
Η κυβέρνηση κινείται αποσπασματικά και δεν έχει απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, του εγχώριου και του διεθνούς Τύπου, των πολιτών. Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, δεν υπάρχει κατάλογος νεκρών δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία και οι πολίτες άλλον επίσημο αριθμό νεκρών βλέπουν, ακούν ή διαβάζουν τη μία ημέρα και άλλον την άλλη;
Η κυβέρνηση κατηγορείται επίσης ευθέως από την αντιπολίτευση ότι κινείται με σκοπό να περιορίσει τις πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Τόσκα και Καπάκη και να κατευθύνει τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών σε επιχειρησιακό και όχι πολιτικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «αν πρέπει να κάνουμε λόγο για ευθύνες, κατά τη γνώμη μου αυτές δεν πρέπει να αφορούν το επιχειρησιακό κομμάτι».
Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί αλλά δεν καταφέρνει να ξεφύγει από το κέντρο του κάδρου, ενώ είναι χαρακτηριστικό της αποτυχίας της κυβερνητικής διαχείρισης της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι ότι οι τρεις από τους τέσσερις συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου (αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικού Σώματος και Νίκος Τόσκας) που είχε δοθεί δύο ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι έχουν παραιτηθεί ή απομακρυνθεί και μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει παραμείνει στη θέση του.
Σε αυτό το κλίμα, οι φήμες περί ανασχηματισμού πριν από τη ΔΕΘ πυκνώνουν, ενώ χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός εκτίμησε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.
Μετά από σιωπή πολλών ημερών, χθες εμφανίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «το να παραιτηθεί ένας αξιωματικός από μια θέση ευθύνης δεν σημαίνει ότι είναι φταίχτης, επειδή εκείνη τη στιγμή βρέθηκε στο τιμόνι», ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων.
Οι δηλώσεις ωστόσο που θα έπρεπε να συζητηθούν περισσότερο από την πλευρά των Οικολόγων που στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι αυτές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγου Γιώργου Δημαρά, ο οποίος μιλώντας στο Θέμα 104,6 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ζήτημα με την εκκένωση της περιοχής (σ.σ.: στο Μάτι) και για μένα υπάρχουν ευθύνες», σημείωσε ότι «δεν θα ταυτιστούμε με ευθύνες που δεν μας ανήκουν», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν τόλμησε στα θέματα αυθαιρέτων και της εκτός σχεδίου δόμησης, δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, έκανε ανακατανομή προστίμων» και επέρριψε προσωπικά ευθύνες στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, για τον οποίο είπε ότι «στα θέματα πολεοδομίας δεν έκανε τίποτα και έχει ευθύνες γι’ αυτό».
Σε αυτό το κλίμα, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση αλλά και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης η απόρριψη από την πλευρά της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου του αιτήματος των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συγκληθεί περιφερειακό συμβούλιο, επειδή -όπως φέρεται να απάντησε η κ. Δούρου- λείπουν σε διακοπές οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Υστερα από τις αντιδράσεις αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ανακοίνωσε πως θα συγκληθεί συνεδρίαση μέσα στον Αύγουστο χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος για το πότε!
Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση έβγαλε χθες… πανηγυρική ανακοίνωση με αφορμή τη εκταμίευση από την πλευρά του ESM της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ του προγράμματος (σ.σ.: προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους) ότι «τελειώνει το Μνημόνιο», ενώ λίγη ώρα αργότερα «έσκασε» το μεγάλο θέμα από τη Μόσχα, με την απέλαση -όπως είχε προαναγγελθεί από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών- δύο Ελλήνων διπλωματών ως αντίποινα στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, προσθέτοντας για το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών μία διπλωματική κρίση με τη Ρωσία που σε αυτή τη φάση δεν θα ήθελε να διαχειριστεί.
Από το Blogger.