Γιατί το "πάρτι" της εξόδου από τα μνημόνια δεν φάνηκε στο οικονομικό κλίμα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Γιατί το "πάρτι" της εξόδου από τα μνημόνια δεν φάνηκε στο οικονομικό κλίμα

Της Δήμητρας Καδδά
Οι πιέσεις που δέχθηκε ο κλάδος των υπηρεσιών μέσα στον Αύγουστο (σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες), προκάλεσαν την επιδείνωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα. Και τούτο παρά την ευφορία που θα έπρεπε να προκαλέσει η έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε, σύμφωνα με τα στοιχεία, και η στάση των καταναλωτών. Δηλώνουν ότι περιμένουν "αφαίμαξη" στις καταθέσεις τους και σχεδιάζουν να περιορίσουν τις μεγάλες αγορές.
Τα στοιχεία που συλλέγει ο ΙΟΒΕ και στέλνει στην Κομισιόν, δείχνουν υποχώρηση του συνολικού δείκτη Οικονομικού Κλίματος από τις 105,3 μονάδες τον Ιούλιο στις 105,2 μονάδες τον Αύγουστο. Οι πιέσεις καθρεφτίζουν και την επίπτωση των φονικών πυρκαγιών του Ιουλίου, οι οποίες φαίνεται ότι επηρέασαν το κλίμα.
Πιέσεις στον κλάδο υπηρεσιών
Ενδιαφέρον έχει ότι η πίεση επικεντρώθηκε στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα  από τον Ιανουάριο του 2018. Στους επί μέρους δείκτες του συγκεκριμένου κλάδου, οι πιέσεις καταγράφονται στην αποτίμηση της πορείας τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά και στην ζήτηση που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο (παρά  την άνοδο στην τουριστική κίνηση), καθώς και στις προσδοκίες για την ζήτηση το επόμενο τρίμηνο. Ανάλογη επιδείνωση καταγράφεται και στις προσδοκίες για την αύξηση της απασχόλησης τους επόμενους μήνες στον κλάδο των υπηρεσιών.
Αντιθέτως, βελτίωση κατεγράφη στους δείκτες που καθρεφτίζουν το οικονομικό κλίμα στον τομέα της βιομηχανίας, στο λιανεμπόριο, στις κατασκευές αλλά και στη γνώμη των καταναλωτών.
Αφαίμαξη καταναλωτών
Ωστόσο, ειδικά στους καταναλωτές, στους επιμέρους δείκτες αποτυπώνονται μία σειρά από αρνητικά "μηνύματα". Είναι σαφής η εκτίμηση ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση αναφορικά με τις καταθέσεις τους (εν όψει και των εκκαθαριστικών της εφορίας που κλήθηκαν να πληρώσουν).
Δηλώνουν επίσης ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι οριακά μειωμένες και υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για μεγάλες αγορές αυτή την περίοδο, αλλά και το επόμενο δωδεκάμηνο. Και τούτο παρά την μείωση τιμών την οποία δηλώνουν ότι παρατηρούν στην αγορά.
Αναμένουν επίσης αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα πού ήταν τα αναμενόμενα τον προηγούμενο χειμώνα.
Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ αντιστρέφουν την πορεία σημαντικής βελτίωσης του δείκτη μέτρησης του οικονομικού κλίματος που θεωρείται ως ο πρόδρομος δείκτης για την πορεία της οικονομίας (προπομπός  για την πορεία του ΑΕΠ). Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο και μετά τη συμφωνία για το χρέος ο δείκτης αυξήθηκε στις 105,3 μονάδες από 102,5 μονάδες τον Ιούνιο.
Οι επιδόσεις αυτές πάντως, έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Παραμένουν όμως ακόμα μακριά από το ιστορικό υψηλό των 120 μονάδων που είχε πετύχει η Ελλάδα κατά την είσοδό της στο ευρώ.
Καταγράφουν το δρόμο που πρέπει να διανυθεί ούτως ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη. Ένα δρόμο ο οποίος θα είναι μακρύς, όπως ανέφερε χθες μιλώντας από την Αθήνα ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.
Η ίδια άποψη άλλωστε έχει αναφερθεί σε σειρά μελετών και αναλύσεων εγχώριων και ξένων.

 capital.gr
Από το Blogger.