«Βουλιάζει» η τουρκική οικονομία - Ακολουθούν κι άλλες εταιρίες μετά την Turk Telecom - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

«Βουλιάζει» η τουρκική οικονομία - Ακολουθούν κι άλλες εταιρίες μετά την Turk Telecom


Με την κατρακύλα της λίρας οι τουρκικές επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε ξένο συνάλλαγμα, βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας καθώς με την υποτίμηση είδαν από τη μία στιγμή στην άλλη τα χρέη τους να εκτινάσσονται. 
Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το «κανόνι» του «ΟΤΕ της Τουρκίας» είναι μόνο η αρχή.
Και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες που έχουν δάνεια σε συνάλλαγμα, κυρίως αυτές του κατασκευαστικού τομέα που έχουν δάνεια σε συνάλλαγμα με εγγύηση του δημοσίου. Είχε προηγηθεί, πριν από μερικές μέρες, η εφιαλτική προειδοποίηση της JP Morgan πως μέσα σε 11 μήνες η τουρκική οικονομία πρέπει να αποπληρώσει 179 δισ. δολάρια. 
Επιπλέον οι διεθνής οίκοι αξιολόγησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενώ η βοήθεια από την Γερμανία δεν θα είναι αρκετή για να ανατρέψει την κατάσταση.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. 
Η είδηση, το βράδυ της Πέμπτης (30.08.2018) πως η Turk Telecom, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, χρεοκόπησε προκάλεσε σάλο παγκοσμίως. Το 55% της Turk Telecom ανήκε στην Oger  Telecom, της οικογένειας Χαρίρι του Λιβάνου. Η Oger Telecom ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρίας το 2005 αλλά από το 2015 άρχισαν τα προβλήματα στις πληρωμές των δανείων.
Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% μέσα σε ένα χρόνο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η Turk Telecom είχε δάνειο 4,75 δισ. δολαρίων προς τις τουρκικές τράπεζες το οποίο αδυνατούσε να αποπληρώσει.
Έτσι, το απόγευμα της Πέμπτης ήρθε το «κανόνι» και οι τράπεζες Isbank, Akbank και Garanti Bank ανέλαβαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Θα επιχειρήσουν τώρα να εξυγιάνουν την εταιρία, στην οποία έχει μετοχές και το τουρκικό δημόσιο, με παρουσία μελών στο διοικητικό συμβούλιο.
Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο, περιμένουν πως το δρόμο της Turk Telecom θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρίες, κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου. 
Σχεδόν μη επενδύσιμη έχει καταστεί η Τουρκία, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, στον απόηχο του μπαράζ υποβαθμίσεων από Moody's.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση 20 τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και έξι καλυμμένων ομολογιών τραπεζών, λίγο καιρό μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας. «Ακροβολισμένη» και η Fitch, η οποία έχοντας θέσει αρνητικό το outlook της γειτονικής χώρας, αναμένεται το Δεκέμβριο να προχωρήσει επίσης σε υποβάθμιση.
Επίσης η Άγκυρα γνωρίζει πως η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία δεν με μπορέι να βοηθήσει με bailout και επείγουσα οικονομική ενίσχυση την Τουρκία, αν και είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα τόσο από γερμανικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ πως οι Γερμανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό.
Αντί διάσωσης, οι Γερμανοί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις βοήθειας προς την Τουρκία και την πιέζουν να μπει στο ΔΝΤ. Άλλωστε μια κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας μόνο προς το συμφέρον τους δε θα ήταν.
Γιατί οι Γερμανοί δεν θέλουν να καταρρεύσει η Τουρκία.
Για τη Μέρκελ, μια οικονομική κρίση στο νατοϊκό της σύμμαχο θα σήμαινε ενδεχομένως απροθυμία της Τουρκίας να συνεχίσει να κρατά μακριά από την Ευρώπη τους Σύριους πρόσφυγες. Η Τουρκία αποτελεί επίσης τον 16ο μεγαλύτερο εισαγωγέα γερμανικών προϊόντων, πάνω από την Ιαπωνία και αρκετές ακόμη μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ατζέντα θα συζητηθεί σε συνάντηση Τούρκων και Γερμανών ΥΠΟΙΚ τον ερχόμενο μήνα. Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί τον Ερντογάν στις 28 Σεπτεμβρίου.
Ερντογάν: «Σε ένα με δύο μήνες θα συνέλθουμε»
Η τουρκική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή υποστήριξε ο Ερντογάν ο οποίος εκτίμησε ότι σε ένα με δύο μήνες η οικονομία της χώρας θα συνέλθει.
Fitch: Αυξάνονται επικίνδυνα οι ανησυχίες για τις τουρκικές τράπεζες λόγω της πτώσης της λίρας
Η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος τονίζει ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.
Οι κρατικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την αρνητική πίεση της αξιολόγησης, εάν οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της Τουρκίας ενταθούν, αναφέρει ο οίκος.
Κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει την ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει υποστήριξη σε ξένο νόμισμα.
Μάλιστα, ο οίκος υπενθυμίζει ότι στις 20 Ιουλίου είχε προβεί στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για 24 τουρκικές τράπεζες.
Η Fitch εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα έχουν επιδεινωθεί λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), του μεγαλύτερου παγκόσμιου περιβάλλοντος εξωτερικής χρηματοδότησης, του άλματος στον πληθωρισμό και του αντίκτυπου της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον ιδιωτικό τομέα και του χρέους σε ξένο νόμισμα.
Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και οι αρχικές ενέργειες μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν προκαλέσει αύξηση της αβεβαιότητας.
Η Fitch αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2018, λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων.
Η Fitch υποθέτει ότι τα συναλλαγματικά αποθεματικά θα μειωθούν στα 96 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2018, μειώνοντας το ποσοστό ρευστότητας της Τουρκίας στο 70%.
Ο πρωτογενής πληθωρισμός σημείωσε άνοδο σε υψηλά 15 ετών, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,4% (αύξηση 2,6%), τον Ιούνιο, μετά την απότομη υποτίμηση της λίρας (κατά 27% μέχρι σήμερα).
Η Fitch προβλέπει ότι ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός θα υπερβεί το διπλάσιο του μέσου όρου της τρέχουσας «ΒΒ», στο 13% 10,8% το 2019.
Σύμφωνα με την Fitch, η συνεχής μείωση του πληθωρισμού θα απαιτούσε αύξηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής και ανεκτικότητα σε μια περίοδο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης.
Από το Blogger.