Κλιμακώνεται η ελληνορωσική κρίση: Επίθεση του Πατριαρχείου Μόσχας κατά Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Κλιμακώνεται η ελληνορωσική κρίση: Επίθεση του Πατριαρχείου Μόσχας κατά Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου


«Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει από μια ορθόδοξη χώρα, η οποία είναι η Ελλάδα με το σύνταγμά της, να μεταχειρίζεται έναν κληρικό με αυτό τον τρόπο”, δήλωσε ο αξιωματούχος του Πατριαρχείου Μόσχας με αφορμή την άρνηση εκ μέρους της Ελλάδος χορήγησης βίζα σε Ρώσο Μητροπολίτη
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι η άρνηση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν θεώρηση στον Μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης είναι άσεμνη και αναμένει σχόλια για το θέμα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πατριαρχείου Μόσχας.
«Η κατάσταση με τον Μητροπολίτη Βαρσανούφιο ξεπέρασε το πλαίσιο όλης της ευπρέπειας και συζητείται ευρέως ακόμη και στην Ελλάδα. Εάν ένας ιεράρχης τέτοιου βαθμού δεν μπορεί να εισέλθει στη χώρα, ενώ είναι σε θέση να εισέλθει σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, είναι σκάνδαλο», ανέφερε ο αρχιερέας Ιγκόρ Γιακίμτσουκ, γραμματέας των Διορθοδόξων Σχέσεων στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, του ρωσικού πατριαρχείου.
Φυσικά, όταν μιλά το Πατριαρχείο Μόσχας είναι σα να μιλά ο ίδιος ο Β.Πούτιν...
Νέες ρωσικές δηλώσεις για σχίσμα - Η Μόσχα ετοιμάζεται για απάντηση
 Οι ενέργειες της Κωνσταντινούπολης μπορούν να οδηγήσουν σε σχίσμα στην Ορθοδοξία, υπερβαίνοντας το Μεγάλο Σχίσμα του 1054, επανέλαβε για πολλοστή φορά ένας ακόμη Ρώσος αξιωματούχος της εκκλησίας
«Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι πολύ περισσότερα άτομα από ό, τι στον XI αιώνα θα συμμετάσχουν στο σχίσμα, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο πληθυσμός έχει μεγαλώσει έκτοτε. Έτσι, η κλίμακα και το δράμα αυτού του σχίσματος θα είναι πολύ πιο έντονο« γράφει ο Γραμματέας των Διορθοδόξων Υποθέσεων από το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Αρχιεπίσκοπος Ιγκόρ Γιακίμτσουκ.
«Η ιστορία αποδεικνύει ότι μετά τη διάλυση της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών, αυτή η άβυσσος τείνει να αναπτύσσεται. Γεγονότα τόσο της παγκόσμιας όσο και της εγχώριας ιστορίας μαρτυρούν: το παλιό σχίσμα του 17ου αιώνα δεν θεραπεύεται, κανείς δεν ξέρει πώς να το θεραπεύσει. Τέτοιες αποσπάσεις εμφανίζονται εύκολα, αλλά είναι δύσκολο να τις ξεπεράσουμε και εδώ μπορεί να αντιμετωπίσουμε ένα βαθύ σχίσμα καθώς υπάρχουν εκατομμύρια πιστοί, χιλιάδες εκκλησίες και ενορίες στην Ουκρανία”, δήλωσε ο ιερέας.
Υπενθύμισε ότι το 1054 η υπάρχουσα Χριστιανική Εκκλησία χωρίστηκε σε δύο.
«Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί σήμερα, καθώς η ρωσική εκκλησία δεν είναι λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου του Ορθοδόξου Χριστιανισμού”, τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πατριαρχείο της Μόσχας «δεν θα χαριστεί καμία προσπάθεια για να προστατεύσει τους ενορίτες του», καθώς «η βία και το χάος είναι πραγματικότητα».
Επίσης η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παροτρύνει τους πιστούς του UOC να ενωθούν γύρω από τον Μητροπολίτη Ονούφριο και τονίζει πως η απάντηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη δεν θα είναι μετριοπαθής.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει επικεφαλής ενός θαυμάσιο ανθρώπο, ο οποίος έχει μεγάλη πνευματική εξουσία στον ορθόδοξο κόσμο. Σήμερα πρέπει να ενωθούν όλοι γύρω του, γύρω από κληρικούς και επισκόπους.Η εξουσία της Ορθοδοξίας βρίσκεται στην ενότητα », δήλωσε ο Yakimchuk.
Δεν ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να πάρει το Πατριαρχείο της Μόσχας ως απάντηση στις ενέργειες της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας μόνο ότι δεν θα ήταν μετριοπαθείς.
«Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, δεν θα διευκρινίσω ποια από αυτά · όμως, με τις ενέργειές του, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης εγκαταλείπει το κανονικό πεδίο, οπότε δεν μπορεί να περιμένει ότι οτιδήποτε θα εμποδίσει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στις ενέργειες αντίδρασης της”, είπε.
Από το Blogger.