«Εμφύλιος» στην ΕΡΤ για την επιλογή των διευθυντών: Ο «μπάρμπας στην Κορώνη» και τα «παξιμαδάκια» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

«Εμφύλιος» στην ΕΡΤ για την επιλογή των διευθυντών: Ο «μπάρμπας στην Κορώνη» και τα «παξιμαδάκια»


Τοποθετήσεις «από το παράθυρο» κατήγγειλε ο ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Θαλασσινός - Οργισμένη απάντηση από τη Διοίκηση

Εμφυλιακό κλίμα επικρατεί στους κολπους της ΕΡΤ με αφορμή την επιλογή των διευθυντών της ΕΡΑ και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Τηλεόρασης, Γιώργο Θαλασσινό, να κατηγορεί τη διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι οι επιλογές των προϊσταμένων των Διευθύνσεων της ραδιοφωνίας είναι «προειλημμένες από άλλα κέντρα παραδιοίκησης».

Ο Γιώργος Θαλασσινός με δημόσια παρέμβαση του που φέρει τον τίτλο «ΕΡΤ- Επιστροφή στις ρίζες» καταλογίζει στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλο παράτυπες διαδικασίες, αποκλεισμό ικανών στελεχών, έλλειψη λογοδοσίας και κυρίως έλλειψη στρατηγικού οράματος για τη Δημόσια Τηλεόραση.

Αφορμή, στάθηκε η διαδικασία επιλογής Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας, με τελική επιλογή του Δ.Σ. την τοποθέτηση του ίδιου του Διευθύνοντος Συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου. «Οι αρμόδιοι ας αναλογιστούν τη ζημιά που γίνεται σ’ ένα μεγάλο και έμπειρο Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό σε βάθος χρόνου και τα επιχειρήματα που προσφέρονται σε όσους τον επιβουλεύονται», σημειώνει, ενώ τόνισε ότι οι «διευθυντές δεν έχουν πτυχία, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη».

Η ΕΡΤ απάντησε στην επιστολή του Γιώργου Θαλασσινού, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του για την αξιολόγηση των υποψηφίων από τον Βασίλη Κωστόπουλο ως «αναληθείς και άκρως συκοφαντικούς».

Ολόκληρη η απάντηση της ΕΡΤ

Σε απάντηση της επιστολής που απέστειλε ο Γιώργος Θαλασσινός προς τα email όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ και η οποία δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1. Όπως είναι γνωστό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, κάνοντας δεκτή την υπ’ αριθμ. 1025/12.7.2018 εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου σχετικά με τον ορισμό Προϊσταμένου στη Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας της εταιρείας, αποφάσισε (λαμβάνοντας ασφαλώς υπ’ όψιν και τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση και τα πρακτικά της από 31.8.2018 συνεδρίασής του) να εγκρίνει την ως άνω εισήγηση, να κηρύξει άγονη τη διαδικασία πλήρωσης του Γενικού Διευθυντή Ραδιοφωνίας και να αναθέσει προσωρινά την άσκηση καθηκόντων της θέσης αυτής στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.

Σε συνέχεια των παραπάνω, κατά την ίδια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος θα προχωρήσει άμεσα στην πλήρωση των εννέα (9) θέσεων Διευθυντών της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας. Τα προτεινόμενα δε από αυτόν ονόματα – πριν από την απόφασή του - θα τα φέρει σε διαβούλευση με τα μέλη του ΔΣ, κάτι που ενισχύει τη διαφάνεια της διαδικασίας ορισμού προϊσταμένων των Διευθύνσεων της ανασυσταθείσας Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας (χωρίς παρά ταύτα παρόμοια διαδικασία διαβούλευσης να προβλέπεται ως υποχρεωτική). Ο κ. Θαλασσινός, συνεπής με τις προηγούμενες απόψεις του κατά της Διοίκησης της ΕΡΤ (της οποίας, όπως είναι γνωστό, είναι Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος), που έχουν τροφοδοτήσει τη γνωστή επερώτηση της ΝΔ, ισχυρίζεται ότι οι επιλογές των προϊσταμένων των Διευθύνσεων της ραδιοφωνίας είναι «προειλημμένες από άλλα κέντρα παραδιοίκησης». Αν πράγματι πίστευε την άποψή του αυτή, δεν θα έπρεπε να παραστεί στη διαδικασία διαβούλευσης που ξεκίνησε στις 25.10.2018, εκτός εάν τούτο το έκανε για να απολαύσει «ένα πρωινό με τσάι και παξιμαδάκια», όπως διατείνεται.

Η παραπάνω διαδικασία, όπως εκτίθεται στην προαναφερόμενη εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ήταν απόλυτα αναγκαία λόγω της άμεσης ανάγκης ολοκλήρωσης και λειτουργίας του Οργανογράμματος της εταιρείας στον χώρο της Ραδιοφωνίας.

2. Ο κ. Θαλασσινός ισχυρίζεται ότι στις συνεντεύξεις που διενήργησε ο Διευθύνων Σύμβουλος με τους υποψηφίους δεν χρησιμοποίησε κανένα σύστημα αξιολόγησης, κανένα κριτήριο και κανένα ερωτηματολόγιο, ώστε να βοηθηθεί να αξιολογήσει τους υποψηφίους. Όσα ειδικά αναφέρει περί δήθεν «ανακριτικών μεθόδων» και «πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων», πέραν του ότι είναι αναληθή και άκρως συκοφαντικά (με όποιες συνέπειες αυτό μπορεί να έχει για τον ίδιο...), προφανώς συνδέονται με τις δικές του αντιλήψεις, όπως αποδεικνύει η συμπεριφορά του εντός της εταιρείας από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Θαλασσινός εμφανίζεται να γνωρίζει τι ειπώθηκε στις παραπάνω προσωπικές συνεντεύξεις που έγιναν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Πώς είναι βέβαιος (κατά την επιστολή του πάντα) να γνωρίζει τι ρωτήθηκε και τι απαντήθηκε;

Ο κ. Θαλασσινός μιλάει για «παραδιοίκηση» όταν όλη η συμπεριφορά του εδώ και 15 μήνες αποδεικνύει ότι η μόνη παραδιοίκηση είναι αυτή που προσπάθησε να εγκαθιδρύσει ο ίδιος.

3. Όσον αφορά στον ισχυρισμό του κ. Θαλασσινού ότι δήθεν η απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ της 31.8.2018 βασίσθηκε σε ανακρίβειες, επισημαίνονται τα εξής:

Οι ανάγκες της Ραδιοφωνίας δεν είναι επείγουσες μόνο για το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό του, όπως ισχυρίζεται ο κ. Θαλασσινός. Για την εκπλήρωση του νέου οργανογράμματος που επαναφέρει τη Ραδιοφωνία ως Γενική Διεύθυνση (με βάση και τη δική του πρόταση) υπάρχει πληθώρα διοικητικών και άλλων διαδικασιών. Είναι άραγε σε θέση ο κ. Θαλασσινός να γνωρίζει τις καθημερινές διαδικασίες; (π.χ. ποιος υπογράφει τις άδειες, τις υπερωρίες, τα επείγοντα δημοσιογραφικά ταξίδια εξωτερικού και εσωτερικού, τις μετακινήσεις προσωπικού).

Πρόκειται για ένα πλήθος καθημερινών υπηρεσιακών αναγκών για τις οποίες είναι απαραίτητος ο Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας. Εδώ και μήνες δεν υπήρχε μόνο αυτός ο Γενικός Διευθυντής, με την εμμονή του ιδίου να θέλει να αναλάβει τα πάντα και την επιμονή του να μπλοκάρει ό,τι μπορεί μέσω της ψήφου του στο Δ.Σ., είτε πρόκειται για τις αθλητικές μεταδόσεις, είτε για καλλιτεχνικά γεγονότα όπως οι συναυλίες του καλοκαιριού κ.ο.κ.

Παρεμπιπτόντως, πού είναι και το πρόγραμμα που λέει πως σχεδίασε για τα ραδιόφωνα της -όπως λέει- ευθύνης του τόσον καιρό; Έπειτα από 15 μήνες, ποια προγράμματα έχει προτείνει και γιατί ένα ραδιόφωνο ευθύνης του όπως το Δεύτερο π.χ. δεν παίζει μόνο ελληνική μουσική, όπως περιγράφει το τρέχον οργανόγραμμα της εταιρείας; Πού είναι ο έλεγχος και η δική του εποπτεία στο περιεχόμενο; Πού είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις του επί του περιεχομένου των ραδιοφώνων και όχι οι γνωστές γενικόλογες τοποθετήσεις του επί παντός επιστητού;

4. Είναι παντελώς αδιάφορο για τη Διοίκηση της ΕΡΤ εάν ο κ. Θαλασσινός θα νομιμοποιήσει τις επιλογές του Διευθύνοντος Συμβούλου, σε συνέχεια της παραπάνω διαδικασίας, την οποία σπεύδει να κατονομάσει «ντροπιαστική». Οι απόψεις αυτές συνάδουν δυστυχώς με ορισμένες κορυφαίες ενέργειές του εναντίον των συμφερόντων της εταιρείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημόσια εναντίωσή του σχετικά με την απόκτηση αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο ποδόσφαιρο, με δηλώσεις ότι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ είναι «οι μισοί υπόδικοι και οι άλλοι μισοί κατάδικοι» (βλ. πρακτικά της από 22.8.2018 συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΡΤ). Στις ενέργειές του αυτές εντάσσεται και η αήθης και πρωτοφανής στα χρονικά της εταιρείας συμπεριφορά να καταθέσει μάρτυρας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 13.6.2018 εναντίον της ΕΡΤ και υπέρ του κ. Κρίμπαλη, πρώην Εντεταλμένου Συμβούλου Προγράμματος της ΕΡΤ, η σύμβαση του οποίου καταγγέλθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «για ανυπολόγιστη ζημία που προξένησε στην εταιρεία από την καθήλωση του προγράμματος σε πραγματικά απαράδεκτα επίπεδα».

5. Η προαναφερόμενη διαβούλευση (χωρίς τα εισαγωγικά του κ. Θαλασσινού) για την πλήρωση των θέσεων Διευθυντών της Ραδιοφωνίας συνεχίστηκε σήμερα 30 Οκτωβρίου 2018. Διότι, λόγω κωλύματος των κ.κ. Τσατσαρώνη και Θαλασσινού, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε στις 29.10.2018, ημέρα για την οποία είχε συγκληθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Στη σχετική μάλιστα πρόσκληση που απεστάλη στις 25.10.2018, αναφερόταν ότι η διαβούλευση θα γίνει για «το σύνολο των Προϊσταμένων Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας» και υπογραμμιζόταν ειδικά ότι «οι σχετικοί φάκελοι με τα βιογραφικά των υποψηφίων βρίσκονται στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου, απ’ όπου μπορούν να τα αναζητήσουν. Στην ίδια πρόσκληση επισημαινόταν ότι «η δεύτερη αυτή προσπάθεια διαβούλευσης είναι η τελευταία, όπως άλλωστε σας ανακοινώθηκε και σήμερα».

Στη σημερινή διαβούλευση έγινε γνωστό στα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που προσήλθαν, ότι ο μεν Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Λεοντής συμφωνεί πλήρως με τις επιλογές του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ η κυρία Κατερίνα Τσατσαρώνη περιορίστηκε σε ορισμένες προτάσεις της για δύο άτομα, που δεν περιλαμβάνονταν στην πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Δυστυχώς, όπως και στην προηγούμενη διαβούλευση, ο κ. Θαλασσινός προσπάθησε να προσανατολίσει τη διαβούλευση στην ύπαρξη παραδιοίκησης στην ΕΡΤ και στον «εξοστρακισμό ικανών στελεχών». Στην προτροπή του Διευθύνοντος Συμβούλου να εκθέσει τις προτάσεις του για την επιλογή των διευθυντών της Ραδιοφωνίας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος αποχώρησε, χωρίς να εκθέσει τις προτάσεις του για τις οποίες άλλωστε είχε κληθεί να συμμετάσχει στη διαβούλευση, ομιλώντας για παράτυπες διαδικασίες και αποκλεισμούς.

Το άλλο παριστάμενο μέλος του Δ.Σ., ο. κ. Τέλης Μεταξάς, εκπρόσωπος των εργαζομένων, κατέθεσε προτάσεις για όλες τις διευθύνσεις της Ραδιοφωνίας, οι μισές από τις οποίες μάλιστα συνέπιπταν με αυτές του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Σε σχέση τώρα με τα ευρήματα του κ. Θαλασσινού, όπως τα διατυπώνει στο σημερινό σημείωμα του, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

Ο κ. Θαλασσινός εφηύρε (άγνωστο από πού) το όνομα του κ. Πάνου Χρυσοστόμου (Διευθυντή Προγράμματος Ραδιοφωνίας), ο οποίος – όπως ισχυρίζεται – ήταν ο «εκλεκτός της καρδιάς» του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, αναφέροντας ψευδώς (και προφανώς χωρίς να συνειδητοποιεί τις συνέπειες εις βάρος του) ότι είχε δώσει διάφορα σημειώματα στον ΔΣ υπονομεύοντας υποψηφιότητες συναδέλφων του. Το μόνο που παρέδωσε ο κ. Χρυσοστόμου στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ήταν υπηρεσιακά έγγραφα, τα οποία αφορούσαν στα τραγούδια που μεταδίδονται από τα μουσικά προγράμματα της Ραδιοφωνίας, προοριζόμενα προφανώς για τον προσδιορισμό της καταβολής των αμοιβών των δημιουργών (πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα).

Σύμφωνα με την άποψη του Διευθύνοντος Συμβούλου, που διατυπώθηκε μετά τη δεύτερη διαβούλευση, οι ενέργειες αυτές του κ. Θαλασσινού δεν συνάδουν με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της ΕΡΤ και ιδιαίτερα την ιδιότητά του ως Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου.
Από το Blogger.