Απειλές Τουρκίας σε Ελλάδα, Κύπρο: «Υπάρχει σοβαρή κρίση – Μπορεί να επέμβουμε – Δεν υποχωρούμε ούτε χιλιοστό»

«Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας στις θάλασσες και ότι μπορεί να επέμβουμε άμεσα» τονίζει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Εμπρηστικές δηλώσεις σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο και τις γεωτρήσεις έκανε πριν λίγο σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό «Koca Piri Reis», ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ισχυριζόμενος ότι «Ελλάδα και ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», κάλεσε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, εμμέσως πλην σαφώς, να συνέλθουν.
Τόνισε ότι τα ενδιαφέροντα της «ΤΔΒΚ» στην ανατολική Μεσόγειο είναι και ενδιαφέροντα της Τουρκίας, η οποία μπορεί να επέμβει άμεσα και να πράξει τα απαραίτητα.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε:
«Οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα κάνουν έρευνες πρέπει να ξέρουν τα όρια τους.
Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου. Και θα κάνει αυτό που πρέπει.
Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας στις θάλασσες» τονίζει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό «Koca Piri Reis.
Συνεχίζοντας είπε:
«Σήμερα η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου.
Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Άρα η εκμετάλλευση η οικειοποίηση αυτών από μόνο μια χώρα , μια κοινότητα δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και διεθνές δίκαιο.
Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου από τον βυθό της θάλασσας θ πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου με τον Νότο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.