Συμφωνία των Πρεσπών: Την Πέμπτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής

Την Πέμπτη ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων. 


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα και αύριο ενώ την Τετάρτη θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια.
Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης η Νέα Δημοκρατία έθεσε θέμα Δανέλλη, μετά την απόφαση του Νίκου Βούτση να τοποθετήσει τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας που θα θέσει επί τάπητος το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνίατων Πρεσπών.
Ωστόσο, το ζήτημα απέρριψε ο Νίκος Βούτσης. 
«Κοινοβουλευτική εκτροπή» συνιστά για τη ΝΔ, όπως είπε ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Κώστας Τσιάρας, η απόφαση του Προέδρου της Βουλής και ζητά κλήρωση για την πλήρωση της κενής θέσης του δεύτερου ανεξάρτητου βουλευτή.
Η επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17:00 μ.μ. και να θέσει επί τάπητος το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η κύρωση της συμφωνίας έχει προκαλέσει «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων,μεταξύ των οποίων δύο διαζύγια αλλά και τη διάλυση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Στάθης Παναγούλης: Πραξικοπηματική η απόφαση Βούτση για τον Δανέλλη

Με Δανέλλη και Καμμένο η επιτροπή 

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο κ. Δανέλλης τοποθετείται στην Επιτροπή με βάση το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ.5 του Κανονισμού με απόφαση του Νίκου Βούτση. 
Το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ' αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».
danellhs
Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος θα εκπροσωπήσει τους ΑΝΕΛ στην ίδια επιτροπή. 
Η απόφαση του προέδρου των ΑΝΕΛ αναρτήθηκε λίγο νωρίτερα στην κοινοβουλευτική διαφάνεια. Όπως αναφέρεται, αντικαθίσταται ο Κώστας Κατσίκης, που είναι μέλος της επιτροπής, από τον Πάνο Καμμένο.
kammenos
Ο κ. Καμμένος θα μετέχει στη συνεδρίαση σε αντικατάσταση του κ. Κατσίκη, σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι:
  • «Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ παραιτoύνται από αυτές αντικαθίστανται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας.
  • Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ απoυσιάζoυν ή κωλύoνται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσoυν τα καθήκoντά τoυς αναπληρώνoνται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας.
  • Tις αντικαταστάσεις και τις αναπληρώσεις των μελών των διαρκών επιτρoπών ενεργεί o πρόεδρoς της Boυλής με απoφάσεις πoυ εκδίδει ύστερα από πρόταση τoυ πρoέδρoυ της oικείας Koινoβoυλευτικής Oμάδας ή τoυ εξoυσιoδoτημένoυ αναπληρωτή τoυ».
Όπως έγινε γνωστό πως στη Διάσκεψη των Προέδρων υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης, καθώς έπαψε να υφίσταται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.