Σε εξέλιξη συσκευή προειδοποίησης για σεισμούς

Ένα πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών, το οποίο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε χώρες του εξωτερικού και βρίσκει πλέον τον δρόμο του και για την Ελλάδα παρουσίασε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, και καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.
Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ονομάζεται «ARIS», έχει αναλάβει να το αναπτύξει και να εφαρμόσει στη χώρα μας ο κος Τσελέντης.
O καθηγητής Άκης Τσελέντης παρουσιάζει το σύστημα στη ΔΕΘ
O καθηγητής Άκης Τσελέντης παρουσιάζει το σύστημα στη ΔΕΘ
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν και αρχικά αποσκοπεί στην προστασία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, το σύστημα είναι εύκολα επεκτάσιμο στην προστασία ευρύτερων αστικών ζωνών. Συνοπτικά το σύστημα ανιχνεύει τη γένεση ενός σεισμού, εκτιμά αστραπιαία το μέγεθος και το επίκεντρό του, υπολογίζει τον χρόνο κατά τον οποίο θα φτάσουν σε κάποια περιοχή, με βάση την απόσταση από το επίκεντρο, τα πιο επικίνδυνα από τα σεισμικά κύματα, εκτιμά το αποτέλεσμά τους και ενημερώνει για την επερχόμενη καταστροφή. Με τον χρόνο προειδοποίησης να ποικίλλει και να εκτιμάται με βάση τα ελληνικά δεδομένα συνήθως από 8 έως 20 δευτερόλεπτα, αλλά ακόμα πολύ περισσότερα για μακρινούς σεισμούς, το περιθώριο αντίδρασης είναι σωτήριο για τις ανθρώπινες ζωές, που σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευαν.
Σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα οι πολίτες μπορούν να καλυφθούν, να ενεργοποιηθούν αυτόματα συστήματα προστασίας, να κλείσουν διακόπτες ρεύματος ή φυσικού αερίου, μεγάλες εταιρείες να διακόψουν παροχές εύφλεκτων υλικών, τρένα να σταματήσουν και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Το «ARIS» , όπως εξηγεί ο γνωστός σεισμολόγος και αναφέρει το tempo24, μπορεί να επεκταθεί και στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας , λόγω της έντονης σεισμικότητας της περιοχής και εξαιτίας της επικείμενης έλευσης του φυσικού αερίου για την προστασία των εγκαταστάσεών του (ήδη εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις της MOTOPOIL , στην Κόρινθο).

δείτε περισσότερα εδώ
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια