Πεντάγωνο: «Έχουμε πολλά προβλήματα με τα F-35 - Χαλάνε συνέχεια»

Aν και πρόκειται για το πιο ακριβό πρόγραμμα αεροσκάφους στην ιστορία των ΗΠΑ, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, αφού τα πολλαπλά προβλήματα που βγάζει το μαχητικό αεροσκάφος F-35 έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στο Πεντάγωνο.
Η τελική έγκριση από τους στρατιωτικούς επιτρόπους για την πλήρη παραγωγή πυρομαχικών της Lockheed Martin για το F-35 θα καθυστερήσει και άλλο λόγω των «κενών στη συντήρηση και τα ανταλλακτικά εξαρτήματα», δημιουργώντας ένα μεγάλο «πονοκέφαλο» στο αμερικανικό πεντάγωνο.
Σύμφωνα με τον βασικό ελεγκτή όπλων του Πενταγώνου, Robert Behler, το stealth μαχητικό F-35 «εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στους στόχους πλήρους ετοιμότητας»,και οι τρεις εκδόσεις του μαχητικού «βγάζουν προβλήματα αρκετά πιο συχνά απ' ό,τι πρέπει»,
Και συνέχισε, «η επιχειρησιακή καταλληλότητα του στόλου F-35 παραμένει σε επίπεδο χαμηλότερο από τις προσδοκίες των υπηρεσιών». Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις έγιναν την Τετάρτη, στην ακρόαση δύο επιτροπών των ένοπλων δυνάμεων.
Η έλλειψη εξαρτημάτων καθώς και η χαμηλή απόδοση του συστήματος Αυτόνομων Λογιστικών Πληροφοριών (ALIS) του μαχητικού έχουν επιφέρει μεγάλη καθυστέρηση στην ανάπτυξη του.
«Παραδεχόμαστε ότι το υπουργείο Άμυνας αντιμετωπίζει μία πρόκληση για τον αυξανόμενο στόλο των F-35, κυρίως λόγω ελλιπούς σχεδιασμού», σημειώνεται σε αναφορά. Οι προκλήσεις αφορούν κυρίων ελλείψεις ανταλλακτικών: τα F-35 δεν μπόρεσαν να πετάξουν περίπου το 30% του χρόνου τους λόγω έλλειψης ανταλλακτικών από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2018 και κακής απόδοσης του συστήματος τεχνολογίας πληροφοριών που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση του αεροσκάφους, καθώς παρουσιάζει ανακρίβειες δεδομένων».
Τα παραπάνω έρχονται σε μια περίοδο που υπάρχει έντονος διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τις την αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία και των αμερικανικών F-35.
Mάλιστα, η Ουάσιγκτον έχει προβεί στην αναστολή της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ έχει προειδοποιήσει με οριστική αποπομπή της Άγκυρας έως τον Μάρτιο του 2020.
Τα F-35 θεωρούνται το πιο ακριβό πρόγραμμα στην ιστορία με εκτιμώμενο κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 1 τρισεκατομμυρίου και 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσιευμένες εκθέσεις.


Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια