Τα σενάρια της ύφεσης στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού και οι αντοχές των κρατικών ταμείων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Τα σενάρια της ύφεσης στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού και οι αντοχές των κρατικών ταμείων

Της Δήμητρας Καδδά
To “καλό” σενάριο του ΥΠΟΙΚ για το κόστος της υγειονομικής κρίσης αναφέρεται σε ύφεση 3-4%, αν η κρίση λήξει γρήγορα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο μεγάλος άγνωστος “Χ” του τουρισμού είναι πολύ σημαντικός: μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό, καθώς η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το πλέον “ευάλωτο” κράτος, ακριβώς λόγω της εξάρτησης της οικονομίας από το σκέλος του “εξωτερικού” στις υπηρεσίες.
Έτσι, ανάλογα με το πραγματικό τέλος της υγειονομικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα, διαμορφώνονται και μία σειρά από σενάρια περί μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προβλέπει πτώση ΑΕΠ κατά 3%-4% φέτος, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, αλλά με προϋποθέσεις: αν λήξουν σύντομα οι περιορισμοί. Μάλιστα μίλησε και για καλύτερο σενάριο αν λειτουργήσουν τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά και ο σχεδιασμός της για την επόμενη ημέρα.
Και τούτο όταν με τα ίδια δεδομένα η ΕΚΤ μιλά για πτώση 5% ανα την ΕΕ (η διαφορά σχετίζεται με το ότι η Ελλάδα ξεκίνησε από προσδοκία για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,8%, δηλαδή έχει χάσει ήδη ανάπτυξη ίση με 6%-7%)

Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ, από την άλλη πλευρά, σε έκθεσή του η οποία δημοσιεύθηκε στις 27/3 για την επίπτωση της κρίσης σε όλα τα κράτη εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι το πιο ευάλωτο κράτος – μέλος του. Δείχνει ότι ο βαθμός ευαισθησίας της ελληνικής οικονομίας, ακριβώς λόγω της έμφασης στον τουρισμό, είναι ο πιο μεγάλος από όλα τα κράτη που μελετά. 
Καταγράφεται μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ως αναλογία του ΑΕΠ κατά 35% ετησίως στη χώρα, έναντι 15% μέσου όρου στα κράτη-μέλη του Οργανισμού.
Τα σενάρια της ύφεσης στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού και οι αντοχές των κρατικών ταμείων
Υπολογίζεται δηλαδή ότι ένας μήνας περιοριστικών μέτρων προκαλεί επιβράδυνση του ΑΕΠ κατά 2,9%, ή κατά περίπου 6 δισ. ευρώ. Με τη λογική λοιπόν ότι τα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου και συνεχίζονται για τον Απρίλιο και το ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε παράταση για τον Μάιο των μέτρων στήριξης, οι 2 προβλέψεις (κυβέρνησης και ΟΟΣΑ) σχεδόν ταυτίζονται.
Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό το καλοκαίρι. Όπως σημείωνε το “Κεφάλαιο” της προηγούμενης εβδομάδος, ο τουριστικός κλάδος συνιστά το 30% του ΑΕΠ, αν προσμετρηθούν, πέρα από την άμεση συμβολή του κλάδου (περί το 10%), και οι υπόλοιπες υπηρεσίες και η μεταποίηση, με την οποία συνδέεται (εστίαση, προμηθευτές κ.λπ., που προσφέρουν επιπλέον 10%-15%), αλλά και οι αερομεταφορές και η ακτοπλοΐα (επιπλέον 5% του ΑΕΠ).
Υπάρχει λοιπόν, εγχωρίως και διεθνώς, ένα καλό σενάριο άμεσης ομαλοποίησης του τουρισμού διεθνώς (που πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο δεδομένης της κρίσης υγείας που μαίνεται σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και όχι μόνο) και ένα μέτριο σενάριο πτώσης της τάξης 45%- 50% στον τουρισμό, όχι μόνον εγχωρίως, αλλά και παγκοσμίως φέτος.
Το δε κακό σενάριο, με απώλεια ακόμα και των εσόδων του Αυγούστου, συνεπάγεται ετήσια πτώση του φετινού τουρισμού κατά 70%-80%.
Σε αυτό το σημείο αρχίζουν τα σενάρια για διψήφια πτώση του ελληνικού ΑΕΠ. Και το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από το πόσο επιτυχής είναι ο σχεδιασμός των μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων όσο θα έχουν χαμηλό τζίρο ή θα παραμείνουν κλειστές αλλά και για την επόμενη μέρα.

Τα εργαλεία και τα διαθέσιμα

Η κυβέρνηση ήδη εφαρμόσει μέτρα στήριξης 6,8 δισ. ευρώ και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, με βασικό γνώμονα την επάρκεια διαθεσίμων και για ένα “κακό” σενάριο νέας έξαρσης της κρίσης το φθινόπωρο, με διατήρηση του “μαξιλαριού” για την επόμενη ημέρα.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο EuroWorking Group της Δευτέρας και στο Eurogroup  της Τρίτης για έναν συμβιβασμό που μπορεί να δώσει πραγματική πρόσθετη χρηματοδότηση.
Εν τω μεταξύ, η πτώση στα κρατικά έσοδα τον Μάρτιο ήταν μικρότερη από αυτήν που ανέμενε το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών. 
Υπολογίζεται ότι προκύπτουν επιπλέον 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ φορολογικών εσόδων τον προηγούμενο μήνα που μεταφέρει χρονικά (αν συνεχισθεί) το όριο αντοχών των κρατικών ταμείων.
Επιπλέον, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την κάλυψη μέρους της δαπάνης για την επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ, των επιδομάτων των 800 ευρώ και άλλων μέτρων από κονδύλια του ΕΣΠΑ ή άλλες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, ώστε να μειωθεί το βάρος στα κρατικά ταμεία, ενώ η έξοδος στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες παραμένει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Πηγή: Κάπιταλ
Από το Blogger.