Τούρκος υπ.Ενέργειας: «Το Γιαβούζ ξεκίνησε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ»

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας το γεωτρύπανο Γιαβούζ έχει ξεκινήσει ήδη να πραγματοποιεί γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε αποκαλύψεις για τις κινήσεις του γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ έδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNET. 
«Αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο και το Oρούτς Ρεις και το Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις σεισμικές έρευνες,αλλά και το Γιαβούζ ξεκίνησε τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου στο σημείο Σελτσούκλου-1», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ρωτήθηκε αν η Τουρκία έχει στόχο την αναβολή προγράμματος ερευνών και γεωτρήσεων λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, αλλά απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. «Από τη στιγμή που έχεις κάνει μια επένδυση για έρευνες είναι μεγαλύτερο το κόστος να σταματήσεις. Εμείς και σε συσκέψεις που κάναμε με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου και με την βοήθεια του Θεού έχουμε ως στόχο να συνεχίσουμε κανονικά το πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων. Εμείς θα ξεπεράσουμε την κρίση αυτή κι έχουμε την ανάγκη σε αυτά τα προϊόντα καθώς θα αυξηθεί πάλι η ζήτηση», τόνισε.
Η Κύπρος ανήμπορη να αντιδράσει, καθώς δεν έχει εξοπλιστεί καταλλήλως, έστειλε στις 9 Απριλίου επιστολή στον ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες.
Τις συστηματικές παραβιάσεις του κυπριακού Εναέριου Χώρου και χωρικών υδάτων της  από την Τουρκία και τους κινδύνους που προκαλεί η τουρκική δραστηριότητα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή  καταγγέλλει με επιστολή της στον ΟΗΕ η Λευκωσία.
Στην επιστολή με ημερομηνία 9 Απριλίου που απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,η Λευκωσία δηλώνει ότι όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, στην εδραίωση της τρέχουσας de facto διαίρεσης και τελικά υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Επιστολή συνοδεύεται  και με αναλυτικό κατάλογο των παραβιάσεων του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων  της Κύπρου για τον μήνα Ιανουάριο καθώς υπάρχει περιοδική και τακτική ενημέρωση του ΟΗΕ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο,

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια