Από τη Ρωσία με αγάπη: Γιατί η Μόσχα βοηθάει τις χώρες της Δύσης στη μάχη κατά του Covid-19; - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Από τη Ρωσία με αγάπη: Γιατί η Μόσχα βοηθάει τις χώρες της Δύσης στη μάχη κατά του Covid-19;

H Ρωσία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στην Ευρώπη. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα για παραπληροφόρηση, αλλά και για προσπάθειες να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων με την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, έχοντας ως απώτερο κίνητρο την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στο εξωτερικό. Και γι’ αυτό αντιμετωπίζει με δυσπιστία τη «χείρα βοηθείας» του Κρεμλίνου. Ποια είναι όμως τα πραγματικά κίνητρα της Ρωσίας;
Παρ’ όλα αυτά, ο Αντρέι Κόστιν, πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας VTB, υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν περιμένει τίποτε ως αντάλλαγμα για την πρόσφατη αποστολή ιατρικού εξοπλισμού, όπως μάσκες και αναπνευστήρες, προς την Ιταλία.
«Δεν είμαστε εχθροί, είμαστε φίλοι της Δύσης, της Ευρώπης, της Αμερικής», δήλωσε ο κ. Κόστιν σε συνέντευξή του στο CNBC.
«Φυσικά, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ιταλίας ή άλλων χωρών, αλλά εκεί που μπορούμε να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας και να προσφέρουμε πραγματική βοήθεια, θα το κάνουμε», σημείωσε.
Στα οχήματα που μετέφεραν τον ιατρικό εξοπλισμό προς την Ιταλία αναγραφόταν στο πλάι «Από τη Ρωσία με αγάπη».
Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa», επικαλούμενη ανώνυμες πολιτικές πηγές, σχεδόν το 80% του εξοπλισμού ήταν άχρηστο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πέρασε στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας το άρθρο ως «fake news» κατά της Ρωσίας. Και από την πλευρά τους, οι ιταλικές αρχές ευχαρίστησαν τη Ρωσία για τη βοήθεια, ενώ υπερασπίσθηκαν ταυτόχρονα το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης των δημοσιογράφων.
Το περιστατικό όμως ήταν αρκετό για να φουντώσουν τα σενάρια ότι η βοήθεια της Μόσχας κάθε άλλο παρά αλτρουιστική μπορεί να χαρακτηρισθεί και ότι έχει ως απώτερο στόχο να «εξευμενίσει» την Ευρώπη ώστε να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2014 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.
Σύμφωνα με τον Ντάραγκ ΜακΝτάουελ, επικεφαλής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στη Verisk Maplecroft, οι ρωσικές αποστολές ιατρικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να θεωρηθούν μέρος μιας ευρύτερης καμπάνιας για βελτίωση της εικόνας της Ρωσίας στο εξωτερικό και ενίσχυσης των δεσμών με συγκεκριμένα κράτη. Ειδικότερα, ο κ. ΜακΝτάουελ θεωρεί ότι η κίνηση προς την Ιταλία προσβλέπει στην εκμετάλλευση των φιλο-ρωσικών αισθημάτων της ακροδεξιάς Λέγκας.
Η Ρωσία απέστειλε «ανθρωπιστική βοήθεια» -όπως τη χαρακτήρισε- και στις ΗΠΑ, με την εικόνα των αεροπλάνων να παραδίδουν τη βοήθεια στην Αμερική να ενισχύει την εικόνα του Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας.
Η κίνηση όμως, σύμφωνα με τον κ. ΜακΝτάουελ, θα μπορούσε να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς η Ρωσία βρίσκεται στην έναρξη της επιδημίας Covid-19 και θα μπορούσε να χρειασθεί η ίδια τον εξοπλισμό.
«Μια σοβαρή έξαρση της πανδημίας στη Ρωσία, οδηγώντας σε μεγάλης κλίμακας περιστατικά και θανάτους, θα είναι αδύνατον να κρατηθεί κρυφή. Σε αυτό το σενάριο, η εικόνα των ρωσικών αεροσκαφών να στέλνουν στο εξωτερικό ιατρικό εξοπλισμό ώστε να καλλιεργήσει την εικόνα παγκόσμιας επιρροής από το Κρεμλίνο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμεραγκ, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης», εξηγεί ο κ. ΜακΝτάουελ.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει τα ρωσικά media για εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Δύσης. Σε έγγραφο της E.E. που περιήλθε στην κατοχή του Reuters με ημερομηνία 18ης Μαρτίου, η καμπάνια αποσκοπούσε να δραματοποιήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας, να προκαλέσει πανικό και να σπείρει δυσπιστία. Η Ρωσία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους.
Αλλά και η Βρετανία κατηγόρησε χθες τη Ρωσία για διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είναι με αναπνευστική υποστήριξη μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, λόγω επίμονων συμπτωμάτων κορωνοϊού. Το βράδυ της Δευτέρας αποκαλύφθηκε ότι ο Τζόνσον μεταφέρθηκε στην εντατική, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει τις αισθήσεις του και δεν χρειάζεται αναπνευστήρα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC
Από το Blogger.