Ahval: Η Γερμανία απέτυχε στη διαχείριση της κρίσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Ahval: Η Γερμανία απέτυχε στη διαχείριση της κρίσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία


 

Η Γερμανία αποτυγχάνει να διαχειριστεί τη διαμάχη για τις εδαφικές αξιώσεις της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πλέον ολόκληρη η Ευρώπη γίνεται μάρτυρας αυτής της αποτυχίας.

«Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στην περιοχή μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, αφού η Άγκυρα έστειλε το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis σε χωρικά, αμφισβητούμενα, ύδατα νωρίτερα αυτό το μήνα, προκαλώντας στρατιωτική αντιπαράθεση με κίνδυνο να κλιμακωθεί σε θερμό επεισόδιο», αναφέρει η τουρκική Ahval η οποία επικαλείται κείμενο της «Νέας Ευρώπης», διεθνές ενημερωτικό site.

Η Γερμανία έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της, Χάικο Μάας, για να μιλήσει με ανώτερους αξιωματούχους στην Αθήνα και έπειτα στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης. «Ωστόσο, η διπλωματική αποστολή ήταν μια αποτυχία».

«Ο Μάας απέτυχε να πείσει την Τουρκία να αλλάξει τακτική και παρέμεινε σιωπηλός και απελπισμένος στο πλευρό του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο τελευταίος ανέπτυξε πολεμική ρητορική εναντίον της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου».

Την ίδια ώρα, απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του AKP ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι δεν θα σταματήσει της ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis..

«Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις» τόνισε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Γαλλία, αρνούμενη να μείνει έξω από όλο αυτό, τάχθηκε υπέρ της Ελλάδος, προειδοποιώντας την Τουρκία πως η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να αποτελέσει «πεδίο παιγνιδιών» για εθνικές «φιλοδοξίες».

«Η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε περιοχή έντασης. Ο σεβασμός για το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», ανέφερε η γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, σε μήνυμά της στο Twitter προσθέτοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος «δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο παιγνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων· είναι ένα κοινό αγαθό».

«Το μήνυμά μας είναι απλό: προτεραιότητα στον διάλογο, συνεργασία και διπλωματία ώστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ακόμη η γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Τα στρατόπεδα έχουν σχηματισθεί, οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή όλο και αυξάνονται και η Γερμανία δείχνει ανήμπορη, για ακόμη μία φορά, να επιβληθεί για το καλό της Ευρώπης…

Πηγή: Ahval

Από το Blogger.