Εξοπλίζοντας τη χώρα με λογική “σούπερ μάρκετ”! Τα Rafale,οι γαλλικές φρεγάτες και τα “λόμπι” - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Εξοπλίζοντας τη χώρα με λογική “σούπερ μάρκετ”! Τα Rafale,οι γαλλικές φρεγάτες και τα “λόμπι”


 

Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ γράφουν στο πρωτοσέλιδο τους ότι Μητσοτάκης και Μακρόν “έδωσαν” τα χέρια για να πάρει η Ελλάδα 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τα 8 από τα οποία ,γράφει το ρεπορτάζ θα παραχωρηθούν από τη Γαλλία.

Μακάρι να είναι αλήθεια και μακάρι αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός να μην κάνει πίσω την τελευταία στιγμή.

Το Rafale είναι αεροσκάφος που σαφώς εξυπηρετεί πολύ καλύτερα τις επιχειρησιακές ανάγκες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αν η υπόθεση προχωρπησει μπορεί να γλιτώσουμε από το υπερσύγχρονο μεν ,πανάκριβο δε και “αταίριαστο” με τις επιχειρησιακές μας ανάγκες F-35. Το οποίο βεβαίως η κυβέρνηση περίπου έχει ανακοινώσει ότι θα το προμηθευτούμε, άγνωστο με ποια λογική.

 

Το Rafale επιπλέον μπορεί να “φορέσει” τα εξαιρετικά γαλλικά όπλα που διαθέτουμε και για τα οποία η ηγεσία του ΓΕΑ ελπίζουμε να ΄χει κάνει ότι πρέπει για την τεχνική τους υποστήριξη. Εκτός από το να συζητά εννοούμε.

Συνεπώς η επιλογή Rafale είναι μια καλή επιλογή για την Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν και μια σειρά ερωτημάτων που τα υπαγορεύει η απλή λογική…Να τα θέσουμε:

• Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα γνωρίζουν πολύ καλά πόσο πολύ πονάει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και πόσο αναγκαία είναι η άμεση ενίσχυση του. Συνεπώς η λογική του …σούπερ μάρκετ με την οποία φαίνεται ότι ασχολούνται με τον εξοπλισμό της χώρας είναι προβληματική και επικίνδυνη. Δεν μπορούμε -ή δεν μας αφήνουν οι Γερμανοί και οι ΗΠΑ- να πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες , ας πάρουμε μερικά μαχητικά αεροσκάφη για να μην χαλάσουμε τις σχέσεις μας με τη Γαλλία, είναι σε γενικές γραμμές η “λογική”.

Με το Στόλο τι θα γίνει; Όχι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τη γαλλική πρόταση, γιατί ούτε οι Γερμανοί ,ούτε οι Αμερικανοί μας δίνουν οπλικά συστήματα ανάλογα μ΄ αυτά που θα ΄χουν οι γαλλικές φρεγάτες.

•Αν αποφασίσουμε ορθώς να πάμε στη λύση Rafale ,τότε γιατί πρέπει να προχωρήσει ο πανάκριβος εκσυγχρονισμός των F-16; Το βασικό επιχείρημα για τα 2 δις που θα πληρώσουμε για να ΄χουμε τα αεροπλάνα εκσυγχρονισμένα το 2028 ,ήταν και παραμένει ότι “έτσι θα συνεργάζονται με τα F-35 που θα πάρει η Ελλάδα”. Θα πάρει η Ελλάδα και Rafale και F-35; Πως μπορεί να γίνει αυτό.

•Μπορεί η Ελλάδα να πάρει και Rafale και γαλλικές φρεγάτες, “πακέτο” που θα εκτόξευε τις επιχειρησιακές της δυνατότητες; Κατά τη γνώμη μας ναι. Πως μπορεί να γίνει; Ας “κοπεί” τώρα ο εκσυγχρονισμός των F-16. Έχουμε πληρώσει ήδη 480 εκατιμμύρια προκαταβολή θα πείτε. Ας δαπανηθούν ακόμη 100 με 120 για να μας κάνει η Lockheed Martin το “πακέτο εκσυγχρονισμού των 600 εκατομμυρίων” και ας προχωρήσουμε με τους Γάλλους για την ενίσχυση του Στόλου και της ΠΑ. Το “πακέτο των 600 εκατομμυρίων” υπήρξε ως πρόταση αλλά δυστυχώς δεν επιλέχθηκε.

Ποιος θα πει στο πανίσχυρο λόμπι της αμερικανικής Lockheed Martin αυτή τη πρόταση; Γι΄ αυτό υπάρχουν οι κυβερνήσεις αλλά και οι ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων. Για τα δύσκολα.

ΥΓ. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά από την Πολεμική Αεροπορία και την ΓΔΑΕΕ θα υπάρξει ταχύτητα, αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα στις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους.

Από το Blogger.