Το «νέο δόγμα» της Πολεμικής Αεροπορίας: Η αποστολή στην Κύπρο και ο φόβος για «αόρατα» χτυπήματα στην «καρδιά» της τουρκικής άμυνας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Το «νέο δόγμα» της Πολεμικής Αεροπορίας: Η αποστολή στην Κύπρο και ο φόβος για «αόρατα» χτυπήματα στην «καρδιά» της τουρκικής άμυνας


 

Σε “εφιάλτη” έχει πλέον μετατραπεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τους Τούρκους επιτελείς.

Το νέο μήνυμα των “γερακιών” της HAF μετά την ιστορική αποστολή χθες στην Κύπρο και τον απόλυτο αιφνιδιασμό της Τουρκικής αεράμυνας είναι ότι τα Ελληνικά μαχητικά με τους ψυχωμένους αεροπόρους στα κόκπιτ μπορούν να φτάσουν ανενόχλητα και να προσβάλλουν κρίσιμους στόχους ακόμα και βαθιά στο εσωτερικό της Τουρκίας χωρίς καν να γίνουν αντιληπτά από την εχθρική αεράμυνα.

Το δεύτερο επιπλέον εμφατικό μήνυμα αφορά την αλλαγή τακτικής του Ελληνικού επιτελείου που βγαίνει πλέον με ορμή από τα στενά όρια του Αιγαίου-όπου άλλωστε κυριαρχεί κατά κράτος εδώ και δεκαετίες-και απλώνει τα “φτερά” του σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο έως και την Κύπρο καλύπτοντας μια εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή για τα Εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα την οποία όχι απλά διεκδικούν αλλά θεωρούν ως ‘’κτήμα’’ τους οι γείτονες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας 12 μαχητικά F-16-κάλυψαν τεράστιες αποστάσεις από τις Ελληνικές αεροπορικές βάσεις, βγήκαν από τα όρια του FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν αποστολή μέσα στο FIR Λευκωσίας. Ουσιαστικά αυτό που αναστάτωσε τους Τούρκους επιτελείς είναι ότι η “επιχείρηση” της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελούσε προσομοίωση αποστολής κρούσης εκτός της Ελληνικής επικράτειας σε FIR ξένης χώρας και σε περιοχή την οποία οι γείτονες θεωρούν ότι ελέγχουν απόλυτα. Ουσιαστικά ήταν μια επίδειξη ισχύος αλλά και αποφασιστικότητας των Ελληνικών “γερακιών” που απέδειξαν ότι διαθέτουν τόσο το σθένος και την εκπαίδευση όσο και την επιτελική οργάνωση να προχωρήσουν να αιφνιδιαστικά χτυπήματα ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας αν απαιτηθεί.

Αποστολή η οποία απαιτούσε τόσο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης όσο και ανάλογο σχεδιασμό. Για σχεδόν τρεις ώρες πετούσαν τα έξι Ελληνικά “γεράκια” από της 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα χθες το πρωί. “Αλεπούδες” και “Αστέρια” από τις δύο Πολεμικές Μοίρες 340 και 343 όχι απλά έφτασαν στην Πάφο με τα μαχητικά ουσιαστικά να “ξύνουν” την επιφάνεια της θάλασσας “αόρατα” ακόμα και από το Τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ E-7 αλλά προχώρησαν και σε συνεκπαίδευση με τα Γαλλικά Rafale και το ζεύγος μαχητικών από την 336 Μοίρα “Όλυμπος” το οποίο ήδη είχει μετασταθμεύσει στη Κύπρο.

Οι αιφνιδιασμένοι γείτονες αποφάσισαν να ποντάρουν στο γεγονός ότι τα Ελληνικά μαχητικά ήδη βρίσκονταν για πολύ ώρα στον αέρα και ήταν υποχρεωμένα είτε να προσγειωθούν στην Κύπρο είτε να επιστρέψουν στη Σούδα με τις δεξαμενές καυσίμων άδειες και κίνδυνο να μη φτάσουν ποτέ. Αλλά και εκεί έχασαν αφού οι Έλληνες αεροπόροι όχι απλά ολοκλήρωσαν την άσκηση αλλά και ενεπλάκησαν στην επιστροφή με τα Τουρκικά μαχητικά τα οποία τους είχαν στήσει “καρτέρι” ανατολικά του Καστελόριζου. Στις σκληρές αερομαχίες που ακολούθησαν τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ αν και με το βλέμμα στους δείκτες καυσίμων επικράτησαν κατά κράτος ενώ την ίδια ώρα έφταναν στην περιοχή ενισχύσεις, ακόμη τέσσερα Ελληνικά μαχητικά τα οποία είχαν μετασταθμεύσει στην Κρήτη από Λάρισα και Βόλο.

Ήταν η απόλυτη ήττα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε τακτικό επίπεδο για την Τουρκική πολεμική αεροπορία με τα μαχητικά των γειτόνων να αποχωρούν και τη HAF να ολοκληρώνει με επιτυχία την πιο δύσκολη και συμβολική αποστολή των τελευταίων ίσως δεκαετιών. Το μήνυμα στην Άγκυρα ότι τα Ελληνικά “γεράκια” απέχουν μακράν και θα αποτελέσουν “εφιάλτη” σε πραγματικές επιχειρήσεις είχε δοθεί και φτάσει σε ανώτατο επίπεδο δημιουργώντας αναστάτωση.

Πίσω από το νέο δόγμα του Ελληνικού επιτελείου για έξοδο από το Αιγαίο και αποστολές όσο μακριά φτάνουν τα “φτερά” της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τα πλοία του Στόλου βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος ήταν από τα ξημερώματα στο Κέντρο Επιχειρήσεων έχοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό και δίνοντας την εντολή για την επιχείρηση.

Τα Ελληνικά “γεράκια” κατευθύνονταν επιχειρησιακά από τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΑ Γεώργιο Μπλιούμη ενώ από την “καρδιά” της Ελληνικής αεράμυνας στο ΑΤΑ της Λάρισας και τον Αρχηγό Τακτική Αεροπορία Θεμιστοκλή Μπουρολιά έφτανε η εικόνα από τις θέσεις Ελληνικών και Τουρκικών μέσων και δίνονταν οι ανάλογες κρίσιμες εντολές. Το σημαντικότερο COMAO-βροντερό μήνυμα στην Άγκυρα- στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με τους Έλληνες επιτελείς να τονίζουν ότι η δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας κρύβεται στα νέα παιδιά που πετούν τα μαχητικά της HAF με γνώση αλλά και ψυχή.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Από το Blogger.