Μαας: Πρέπει να συζητηθούν περιοριστικά μέτρα από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Μαας: Πρέπει να συζητηθούν περιοριστικά μέτρα από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας


«Οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες»

Περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όπως τόνισε σήμερα στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.

Μπορέλ: Η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Νωρίτερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ στάθηκε στις «εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες κλιμακώθηκαν νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο, αφότου το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες γεώτρησης σε ύδατα που διεκδικούνται επίσης και από την Ελλάδα».

Επίσης, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. τόνισε από το Βερολίνο ότι «υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας».

Η Navtex της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι, νέα NAVTEX εξέδωσε την Πέμπτη (27/08) η Άγκυρα για το Oruc Reis, μερικές ώρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης, την ώρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την κίνηση της γειτονικής χώρας.

«Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», πρόσθεταν χαρακτηριστικά, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, η Άγκυρα δέσμευσε διαφορετική περιοχή, πιο νότια και πιο δυτικά, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis.

«Οι σεισμογραφικές έρευνες (…) θα διεξαχθούν από τις 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου» ανακοίνωσε με Navtex το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Νωρίτερα η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά έως τις 1-2 Σεπτεμβρίου στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της ακτής του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα), βορειοανατολικά της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως η ανάπτυξη γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο παραβιάζει συνθήκες αναφορικά με τον έλεγχο και τη διοίκηση του νησιού μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1960.

Ο Ακσόι υποστήριξε ακόμη πως η στάση της Γαλλίας ενθαρρύνει επικίνδυνα την Ελλάδα και την Κύπρο να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα

Με αντι-Navtex απάντησε η Ελλάδα στη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε  αντι-Navtex με αφορμή την νέα παράνομη Navtex  που εξέδωσε νωρίτερα  σήμερα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Στην  αντι- Navtex τονίζεται ότι είναι  άκυρη η  παράνομη τουρκική Navtex,  η οποία έχει εκδοθεί  από μη εξουσιοδοτημένη  υπηρεσία  και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον  αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ελληνικά F-16 πέρασαν… κάτω από τη μύτη των Τούρκων χωρίς να τα πάρουν χαμπάρι

Επίσης, έξι ελληνικά F-16 συμμετείχαν σήμερα στην τετραμερή άσκηση EUNOMIA, που εξελίσσεται στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, με τη συμμετοχή εναερίων και ναυτικών μέσων από τη χώρα μας, την Κύπρο τη Γαλλία και την Ιταλία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, τα ελληνικά μαχητικά δεν έγιναν αντιληπτά από την Τουρκία κατά την κίνηση τους προς την Κύπρο όπου εκτέλεσαν αντικείμενα της άσκησης.

Κατά την επιστροφή τους, στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, περί τις 11:30 το πρωί, αντίστοιχα τουρκικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παρακωλύσουν την κίνηση τους. Ωστόσο, παρενέβησαν ελληνικά F-16 που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή που προχώρησαν στην άμεση αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Από το Blogger.