Τα νέα κριτήρια και οι δικαιούχοι προκαταβολή Επιστρεπτέα


Χωρίς ελάχιστα ποσά δανεισμού για τις επιχειρήσεις που έχουν συμμετάσχει στις δύο προηγούμενες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής και έχουν λάβει κρατικά δάνεια, άνοιξε ο τρίτος γύρος ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ και οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως την 21η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί έως σήμερα για το επιτυχημένο από τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή για να αναχαιτιστούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού με μεγάλη συμμετοχή κατά τους προηγούμενους κύκλους.

Σύμφωνα τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια πιστώνονται άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων παρέχοντας μια ουσιαστική ανάσα ρευστότητας εν μέσω δυσμενών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση. Ο νέος γύρος δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε όσους δεν έχουν ταμειακή μηχανή ή δεν απασχολούν προσωπικό αρκεί να έχουν έσοδα από εποχική επιχείρηση. Στο επίκεντρο της στήριξης βρίσκονται οι εποχικές επιχειρήσεις ,επιχειρήσεις δραματική καθίζηση τζίρου και το φθινόπωρο αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο για αυτές. Προϋπόθεση για τους δικαιούχους είναι η υποχρέωση να μην προχωρήσουν σε απολύσεις έως και το τέλος του έτους. Διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν. Η βασικότερη προϋπόθεση είναι να έχουν καταγράψει μείωση τουλάχιστον κατά 10% στα έσοδα κατά το τελευταίο εξάμηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα,ήτοι το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου.

Οι βασικές παράμετροι της νέας επιστρεπτέας προκαταβολής είναι, όπως αναφέρει η Realnews, οι εξής:

1.Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2020 όπως έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα myBusinessSupport να παρουσιάζει μείωση κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς να είναι μεγαλύτερος από 500 ευρώ.

2. Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες , το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων μηνών Μαρτίου,Απριλίου,Μαΐου, Ιουνίου,Ιουλίου και Αυγούστου του 2020 ,όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα myBusiness Support, να παρουσιάζει μείωση κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς.

3. Επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων και από όσους δεν απασχολούν προσωπικό και δεν έχουν ταμειακή μηχανή. Ωστόσο για να λάβουν το χαμηλότοκο δάνειο,πρέπει να είναι κατά βάση εποχικές επιχειρήσεις ,επιχειρήσεις εστίασης ή να εδρεύουν στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές της Χαλκίδας.

4. Μόνο όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα δικαιούνται ελάχιστο ποσό δανεισμού , που ξεκινά από τα 2.000 ευρώ για τους επαγγελματίες που δεν απασχολούν προσωπικό , φτάνει στα 4.000 ευρώ για όσους έχουν από 1 έως 5 άτομα προσωπικό , στα 8.000 ευρώ για όσους έχουν από 6 έως 10 άτομα προσωπικό και διαμορφώνεται ανάλογα με το στάτους της επιχείρησης.

5.Απαγορεύεται να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου όσοι λάβουν κρατικό δάνειο. Στις δύο πρώτες φάσεις , η ρήτρα μη απολύσεων έφτανε μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου αλλά τώρα θα επεκταθεί προκειμένου να ικανοποιηθεί η βασική στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής ,δηλαδή να συγκρατηθεί η ανεργία , η οποία αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Ύψος χορηγήσεων

Το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Αυγούστου.

-4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους

-8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους

-15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους

-30.000 ευρώ για πάνω από 50 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

- Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούη έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια