Washington Examiner: Απόσυρση από τη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία εξετάζουν οι ΗΠΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Washington Examiner: Απόσυρση από τη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία εξετάζουν οι ΗΠΑ


 

Οι ισορροπίες στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας φαίνεται να αλλάζουν δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης από τη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ και μεταφορά της στη Σούδα της Κρήτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Examiner. 

Η «ενοχλητική» εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώθησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εντείνουν τις προετοιμασίες για απόσυρση από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, σύμφωνα με έναν ανώτερο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή και Αμερικανούς αναλυτές, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με το Ιντσιρλίκ. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», δήλωσε στην Washington Examiner ο Ρον Τζόνσον, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και επικεφαλής της υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου που είναι αρμόδια για την Ευρώπη.

 

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Ρον Τζόνσον «εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση», αναφέροντας τη Σούδα ως την επικρατέστερη.

«Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι στο οποίο έχει βάλει ο Ερντογάν την Τουρκία. Είναι ενοχλητικό και πολύ ανησυχητικό και αυτός είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα ενισχύουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική συνεργασία μας με την Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία μας στη Σούδα. Γιατί, ειλικρινά, η παρουσία μας στην Τουρκία σίγουρα απειλείται», συνέχισε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

Στο παρελθόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει να κλείσει τη αμερικανική αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, σε περιόδους έντασης με την Ουάσινγκτον.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία μας στην Τουρκία και τη συνεργασία μας. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα, ότι δεν είναι καλό το μονοπάτι στο οποίο βρίσκεται ο Ερντογάν. Ήδη κοιτάζουμε την Ελλάδα ως μια εναλλακτική», δήλωσε ο Τζόνσον, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποχώρησης από το Ιντσιρλίκ.

Οι διαφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της αγοράς από τον Ερντογάν προηγμένων ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων - μια απόφαση που οδήγησε τη διοίκηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Οι κινήσεις Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη διαφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, κρίνεται ως ικανή να ωθήσει τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να παρέμβουν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα αποφευχθεί μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

«Η κύρια ανησυχία μου είναι μια ακούσια σύγκρουση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη διαμάχη Τουρκίας-Ελλάδας, ο Τούρκος αναλυτής καιεπί σειρά ετών βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, Αϊκάν Ερντεμίρ.

Από το Blogger.