«Πανηγυρίζει» για τις NAVTEX με τις Ρωσικές ασκήσεις η Yeni Safak – Τα πραγματικά γεγονότα


 

Δικαιοδοσία στην Τουρκία αναγνωρίζει η Ρωσία στις δύο περιοχές που θα πραγματοποιήσει τις εκπαιδευτικές της ασκήσεις ανοιχτά του Κας και ανατολικά της Κύπρου, σχολιάζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ενώ φυσιολογικά αναμενόταν η Ρωσία να επιλέξει τον σταθμό του Ηρακλείου της Κρήτης για την έκδοση NAVTEX για τις ασκήσεις της ανοιχτά του Κας – Αττάλειας και για τις ασκήσεις της ανατολικά της Κύπρου τον σταθμό της Λάρνακας, αυτή τη φορά επέλεξε για όλες τις περιοχές τον σταθμό Αττάλειας.

Η Yeni Safak σχολιάζει ότι αυτή η κίνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Αθήνα και τη Λευκωσία ότι αναγνωρίζει πως σε εκείνες τις περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, τη δικαιοδοσία την έχει η Τουρκία.

Είναι όμως έτσι; Ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου παρουσιάζει μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, το γεγονός ότι οι περιοχές που δεσμεύτηκαν για τις δύο ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις επικαλύπτουν, για κάποιο χρονικό διάστημα, μέρος που επικαλύπτουν οι δύο τουρκικές Navtex, με βάση τη διεθνή πρακτική, στέλνουν το σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για Navtex και θέματα έρευνας και διάσωσης εντός των περιοχών που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιo και ρυθμίσεις, ελέγχονται από την Κύπρο, σε σχέση με την πρώτη Navtex και την Ελλάδα σε σχέση με τη δεύτερη Navtex.

 

Η έκδοση των δύο Navtex για τις αεροναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας, στέλνει το σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία θεώρησε ως μη ισχύουσες τις Navtex της Τουρκίας για τα σεισμογραφικά των Barbaros και Oruc Reis ταυτόχρονα. Έλαβε υπόψη τις αντι-Navtex Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίες ακύρωσαν τις τουρκικές. Δεν υπάρχει πρακτική επικάλυψης δεσμευμένων περιοχών, ιδιαίτερα για τόσο διαφορετικές χρήσεις.

Στην περίπτωση της Navtex για ρωσική αεροναυτική άσκηση νοτιοανατολικά της Κύπρου, που επικαλύπτει περιοχή που παράνομα δέσμευσε η Τουρκία για σεισμογραφικά με το Barbaros, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα γίνει χρήση ρουκετών, κάτι εντελώς ασύμβατο με την πλεύση πλοίου για σεισμογραφικά και των συνοδευτικών πλοίων.

 

Η Navtex για τη ρωσική άσκηση εκδόθηκε -όπως  μέσω του συντονιστή για τις Navtex της Μεσογείου (Navarea III), του Ισπανικού Ναυτικού και του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης της Κύπρου (ΚΣΕΔ). Το ΚΣΕΔ εξέδωσε τη Navtex για λογαριασμό της Ρωσίας στις 6:00 το απόγευμα της Τετάρτης. Η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, όπως πράττει συνήθως με τις ρωσικές ασκήσεις, εξέδωσε ακολούθως στις 7:31 το απόγευμα της ίδιας μέρας δική της παράτυπη Navtex για την ίδια ρωσική άσκηση, συστήνοντας μάλιστα μέσω της Navtex που υποτίθεται ότι εκδόθηκε για λογαριασμό της Ρωσίας, προσοχή για να μην υπάρξει παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων του Barbaros και των συνοδευτικών που είναι εκεί με άλλη Navtex.

Πηγή: politis / philenews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια