Αμμόχωστος: «Επιστροφή» Ελλήνων κάτω από τ/κ διοίκηση - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Αμμόχωστος: «Επιστροφή» Ελλήνων κάτω από τ/κ διοίκηση


Ανδρέας Μορφίτης  

Οι όποιοι εγκάθετοι του τουρκοκυπριακού κρατικού μορφώματος, σε πλήρη συνεννόηση με το βαθύ κράτος της Τουρκίας του ισλαμοφασίστα Ερτογάν, υλοποίησαν πρόσφατα ακόμα ένα στάδιο της προ πολλού χαραχθείσας στρατηγικής τους σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. 

Άνοιξαν τους δρόμους και τις λεωφόρους που οδηγούν στην καρδιά του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου, εκεί ακριβώς που ευρίσκεται η ιστορία, η παράδοση, ο πλούτος, το μεγαλείο και η απίστευτη ομορφιά της Βασιλεύουσας πόλης της Αμμοχώστου. 

Ασφαλτόστρωσαν με επιμέλεια τις διόδους (αλήθεια, πότε πρόλαβαν να επιχειρήσουν και να υλοποιήσουν αυτή την ενέργεια, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια μας και χωρίς κανένας απολύτως να πάρει χαμπάρι;)

Πού ήσαν οι – μυστικές – υπηρεσίες του κράτους μας να δουν τις μπουλντόζες και τα ασφαλιστικά μηχανήματα και να προλάβουν τα νέα τετελεσμένα; 

Πού ήσαν όλοι αυτοί που πηγαινοέρχονται στα κατεχόμενα και συναντούν τους τ/κ φίλους τους με πρόσχημα την επανένωση; 

Έτοιμοι οι φρεσκοασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και οι λεωφόροι της κουρσεμένης πόλης, έτοιμοι και οι κυκλικοί κυκλοφοριακοί  κόμβοι, έτοιμοι και οι ανθώνες στα κράσπεδα των δρόμων, για να προσφερθούν «για ένα περίπατο εξοικείωσης που τον συνόδευε η πλανεύτρα υποκριτική των ομοτέχνων του Αττίλα », όπως έγραψε σε κάποιο σημείωμα του που μου απέστειλε μόλις πρόσφατα ο εκλεκτός ποιητής μας και τραγικός συγγραφέας του έπους «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

Και στα μισογκρεμισμένα και ερειπωμένα από τη φθορά των 46 χρόνων της κατοχής κτίρια , τοποθετημένες με μαεστρία οι πινακίδες, όπως είχαν τοποθετηθεί από τους Αμμοχωστιανούς μισό αιώνα από σήμερα. Τα ίδια γράμματα, οι ίδιοι χαρακτήρες, τα ίδια χρώματα,  τα ίδια κατασκευαστικά υλικά. Με ακρίβεια: Για να ξύνουν τις αναμνήσεις, για να διεγείρουν τα συναισθήματα, για να προκαλούν για την επιστροφή. 

Διερωτήθηκε κανείς γιατί οι Τούρκοι που άλλαξαν όλα τα τοπωνύμια και τις οδούς όλης της κατεχόμενης Πατρίδας μας – από άκρο σε άκρο – έκαναν την κραυγαλέα εξαίρεση για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου; 

Πιθανολογώ, – και προσεύχομαι στο θεό να διαψευσθώ – ότι τα επόμενα βήματά τους θα εφαρμοστούν με την ίδια ακριβώς «μαεστρία» που επέδειξαν μέχρι τώρα: Θα καλέσουν επιλεκτικά, και κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, μερίδα ε/κ κατόχων περιουσιών να επιστρέψουν κάτω από τ/κ (τουρκική) διοίκηση για να προκαλέσουν το βαθύ ρήγμα στον κόσμο της Αμμοχώστου, αλλά και – κυρίως – για να προλάβουν τις οποιεσδήποτε ενδεχόμενες πιέσεις, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από άλλους διεθνείς οργανισμούς. 

Τυχόν ανταπόκριση μερίδας Αμμοχωστιανών συμπολιτών μου στα πονηρά κελεύσματα, είτε της τ/κ «ηγεσίας» είτε του βαθέως τουρκικού κράτους, θα αποτελέσει πραγματικά την τελευταία πράξη του 46χρονου δράματος της Αμμοχώστου, θα βάλει την ταφόπλακα στο όνειρο της απόδοσης της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και θα ναρκοθετήσει τις οποιεσδήποτε προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. 

Χαρακτηριστική – εν προκειμένω – είναι η σαφής και κατηγορηματική απάντηση του τότε ε/κ διαπραγματευτή Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη σε σχετική ερώτηση μου στη διάλεξη του ΚΥΚΕΜ  Λάρνακας / Αμμοχώστου στις 3/5/2017 «…Μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους των Αμμοχωστιανών θα είναι η καθοριστικότερη εξέλιξη και η ταφόπλακα για το θέμα της επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της».

Η δήλωση αυτή που τότε έπεσε στα ψιλά γράμματα στα ΜΜΕ, αφέθηκε μέχρι και σήμερα να φθαρεί στο περιθώριο και να περιφρονηθεί είτε από τις πολιτικές μας ηγεσίες, είτε  από τους επίδοξους Αμμοχωστιανούς που ενδεχομένως θα προτιμήσουν να «ασκήσουν» το δικαίωμα που θα τους παραχωρήσει η λεγόμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου. 

Όσοι από τους κρατούντες (κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα, δημοτικά συμβούλια κ.α.) απέφυγαν, επιμελώς ή αδέξια, να καθοδηγήσουν τους συμπολίτες μου να αποφύγουν αυτό το τραγικό υπαρξιακό δίλημμα, θα είναι ένοχοι και συνένοχοι απέναντι στην Ιστορία της Πατρίδας μας και στην τραγική μοίρα της θαλασσοφίλητης γενέτειρας μου. 

Υ.Γ.: Η ατυχής εξέλιξη της εκλογής του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των τ/κ, ενισχύει τους φόβους μου για υλοποίηση των πιο πάνω σχεδιασμών και προοπτικών. Τα χειρότερα έπονται…

*Δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου 

Φιλελεύθερος

 

Από το Blogger.