Η ήττα Τραμπ και το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου σε Δένδια – Το εμπάργκο όπλων και οι διερευνητικές

 Η ήττα Τραμπ και το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου σε Δένδια – Το εμπάργκο όπλων και οι διερευνητικές

Με φόντο την αλλαγή σκυτάλης ηγεσίας στις ΗΠΑ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Μ. Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον Ν. Δένδια προκειμένου να ανιχνεύσει το έδαφος για τις διερευνητικές και πρότεινε συνάντηση των δύο. Η ελληνική επιμονή για το εμπάργκο όπλων, η Σύνοδος του Δεκεμβρίου και οι κίνδυνοι μέχρι την ορκωμοσία Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Με φόντο την αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε την πρωτοβουλία και τηλεφώνησε σήμερα το μεσημέρι στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια προκειμένου να ανιχνεύσει το έδαφος για τη διενέργεια των διερευνητικών επαφών τις οποίες με δική της ευθύνη η Τουρκία έχει παγώσει επιλέγοντας τις προκλήσεις με το Oruc Reis.

Δεν είναι δυνατή καμία συνάντηση

Με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν είναι δυνατή καμία συνάντηση ήταν το μήνυμα-απάντηση του κ. Δένδια στην πρόταση του κ. Τσαβούσογλου, να προγραμματίσουν μια συνάντηση οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

«Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζητήσαμε σχετικά με τις συνθήκες που θα επέτρεπαν μια συνάντηση των δύο υπουργών στο κοντινό μέλλον» περιορίστηκε να γράψει στο twitter ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως στη συνομιλία τους οι δύο υπουργοί εξέτασαν πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή σε επίπεδο διερευνητικών αλλά και σε στρατιωτικό και πολιτικό.

«Όσο οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες συνεχίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει δυνατότητα έναρξης εποικοδομητικού διαλόγου» ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο Νίκος Δένδιας.

 

 

Δεν είναι δυτικόστροφος εταίρος η Τουρκία

Από εκεί και πέρα στα διπλωματικά όπλα που χρησιμοποιεί η ελληνική διπλωματία είναι πως η Ελλάδα παραμένει μέρος του δυτικού κόσμου σε αντίθεση με την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο Νίκος Δένδιας:

«Έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία απομυθοποίησης της Τουρκίας ως ενός δυτικόστροφου εταίρου. Προβάλλουμε σε όλους την εικόνα της πραγματικής σημερινής Τουρκίας. Μιας χώρας με νεο-οθωμανικές διαθέσεις και που παράλληλα υποστηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις».

 

Αυξάνεται ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου μέχρι να φύγει από το Λευκό Οίκο ο Τραμπ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να εξηγηθούν τα ανοίγματα Τσαβούσογλου προς τον κ. Δένδια στο φόντο ενδεχομένων ανακαταταξέων που μπορεί να επιφέρει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ όσο και ενόψει της Συνόδου της ΕΕ το Δεκέμβριο.

Αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις θεωρούν ότι αυτή αποτελεί την πιο επικίνδυνη περίοδο στα ελληνοτουρκικά, με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου να αυξάνεται μέχρι τουλάχιστον να εγκατασταθεί και επίσημα ο νέος πρόεδρος στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο, θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο στο οποίο «ο Ερντογάν πιθανόν να κάνει βήματα μέσα στην γεωπολιτική μας σκακιέρα, να κρατήσει κάποιες θέσεις, ούτως ώστε όταν έρθει ο Μπάιντεν που θα είναι θεωρητικός απέναντί του σε πολλά πράγματα, ο Ερντογάν να έχει προχωρήσει τις θέσεις του».

Ο κ. Κουμουτσάκος εκτιμά δε, πως ο Ερντογάν μπορεί να επιχειρήσει να διαμορφώσει μια κρίσιμη μάζα εξελίξεων τέτοιων ώστε η νέα διοίκηση Μπάιντεν να βρεθεί μπροστά σε διαμορφωμένες καταστάσεις. «Αυτό το τρίμηνο που μένει μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου απαιτείται μεγαλύτερη εγρήγορση από πλευράς Αθήνας και Λευκωσίας διότι είναι ένα τρίμηνο που ξέρει ο Ερντογάν ότι είναι ευκαιρία διαμόρφωσης τετελεσμένων που δημιουργεί μια δέσμευση στην νέα αμερικανική διοίκηση».

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια