Παραίτηση Αλμπαϊράκ: Μια «εξέγερση», ο Ερντογάν που δεν είπε την τελευταία λέξη και η ήττα του Τραμπ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Παραίτηση Αλμπαϊράκ: Μια «εξέγερση», ο Ερντογάν που δεν είπε την τελευταία λέξη και η ήττα του Τραμπ

 Παραίτηση Αλμπαϊράκ: Μια «εξέγερση», ο Ερντογάν που δεν είπε την τελευταία λέξη και η ήττα του Τραμπ

Παραιτήθηκε ή όχι τελικά ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ;

Χθες Κυριακή ο ίδιος, με έναν ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Τουρκίας τρόπο, μέσω των social media και συγκεκριμένα του Instagram, ανακοίνωσε ότι παραιτείται. Κι από τότε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Επισήμως κανείς δεν επιβεβαιώνει την παραίτηση του Αλμπαϊράκ. Ανεπίσημα όμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι το πιστοποιούν. Ωστόσο ακόμη κι αυτοί δεν είναι σε θέση να πουν αν η παραίτηση θα γίνει δεκτή από το Ερντογάν ή όχι.

Είναι χαρακτηριστικό πως δύο πηγές στην προεδρία τις οποίες επικαλείται το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη δήλωση όταν επικοινώνησε μαζί τους το πρακτορείο, ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της.

Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Όμερ Φατίχ Σαγιάν ανέφερε στο Twitter πως ελπίζει ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν θα γίνει δεκτή και πρόσθεσε πως «η χώρα μας, ο λαός μας και η κοινότητά μας σε χρειάζεται».

Ο Μεχμέτ Μους, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AKP, δήλωσε πως ο Αλμπαϊράκ έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την οικονομία και πως ελπίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση.

Αν κάτι τέτοιο γίνει, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού είχε υποβάλλει την παραίτησή του στις αρχές της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο ο Ερντογάν δεν την έκανε δεκτή.

Τα -ελεγχόμενα από την κυβέρνηση- τουρκικά μέσα ενημέρωσης τελούν σε σύγχυση. Κάποια που «ανέβασαν» την είδηση της παραίτησης, την «εξαφάνισαν» μετά από λίγο.

Κάποια άλλα έκαναν λόγο για «εξέγερση» βουλευτών, που διαμήνυσαν πως αν δεν παραιτηθεί ο Αλμπαϊράκ, θα αποχωρήσουν από το κυβερνών κόμμα και θα προσχωρήσουν στα κόμματα που ξεπήδησαν από το AKP, του Νταβούτογλου και του Μπαμπατζάν.

Η είδηση δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθεί.

Το γεγονός είναι πως επί της θητείας του Αλμπαϊράκ και ειδικότερα από την αρχή του έτους, η ισοτιμία της λίρας έχει χάσει το 30% της αξίας της φέτος και έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλά καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει έντονη συρρίκνωση στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό που επίσης δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής είναι το γεγονός ότι ο Αλμπαϊράκ είχε στενές σχέσεις με τον Κούσνερ, γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πολλά δημοσιεύματα έκαναν λόγο όχι μόνο για προσωπική σχέση, αλλά και οικονομική. Πέραν του γεγονότος ότι οι δύο γαμπροί αποτελούσαν μια πρώτης τάξεως δίοδο απευθείας επικοινωνίας του Τραμπ με τον Ερντογάν.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Από το Blogger.