Επιστολή ανησυχίας στον Κ. Μητσοτάκη των δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας για το «ξήλωμα» των λιγνιτικών περιοχών - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Επιστολή ανησυχίας στον Κ. Μητσοτάκη των δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας για το «ξήλωμα» των λιγνιτικών περιοχών


Επιστολή με την οποία εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους αναφορικά με το λεγόμενο «Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των Λιγνιτικών Περιοχών», απέστειλαν στον πρωθυπουργικό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, προειδοποιώντας ότι ανησυχούν βαθιά
 «ότι η κοινωνία και η οικονομία σε αυτή την ακριτική περιοχή της χώρας κινδυνεύουν να βρεθούν ξαφνικά με την πλάτη στον τοίχο».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΔ – Δ.Μ.) και δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη εκ μέρους όλων. «Το προτεινόμενο Master Plan δεν αποτελεί την επαρκή απάντηση ούτε στην πρόκληση για δίκαιη μετάβαση ούτε στην πρόκληση για ομαλή μετάβαση. Αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται για τα επόμενα χρόνια στην περιοχή μας, εάν ο σχεδιασμός υλοποιηθεί με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, είναι ακριβώς το αντίθετο» έγραψε χαρακτηριστικά. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-Δ.Μ. ζητεί τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της περιοχής να επικοινωνήσουν με τον Κ. Μητσοτάκη για να του καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Μάλιστα, στην επιστολή του αναφέρει ότι «η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και ο ενεργειακός άξονας ειδικότερα βρίσκονται την περίοδο αυτή στο μεταίχμιο μιας μετάβασης, την οποία όλοι οι δήμοι της περιφέρειάς μας χαρακτηρίζουν άδικη και βίαιη. Αδικη, γιατί ένας τόπος που πρόσφερε τόσα πολλά στην εθνική οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο του αναπτυξιακού χάρτη. Βίαιη, καθώς οι χρόνοι για μια ομαλή μετάβαση πολύ απλά δεν “βγαίνουν” ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πουθενά, ακόμα και στις πιο οργανωμένες χώρες του κόσμου, ένα πετυχημένο παράδειγμα μιας τόσο ταχύτατης απολιγνιτοποίησης, που να μην έχει καταστρέψει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό μιας περιοχής».

 

Από το Blogger.