Κυβερνητική υποχώρηση για τη λειτουργία των εκκλησιών τις γιορτές - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Κυβερνητική υποχώρηση για τη λειτουργία των εκκλησιών τις γιορτές


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο αναφορικά με την λειτουργία των εκκλησιών κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα.

 

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις της για το ζήτημα, ανακοινώνοντας ότι οι ναοί θα ανοίξουν μόνο για δύο συγκεκριμένες ημέρες–δηλαδή ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων–, ενώ εντός των ναών θα επιτρέπεται η παρουσία 9 ατόμων, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει στο 25 στις μητροπόλεις. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον πως έντονες ήταν οι αντιδράσεις εκ μέρους πολλών μητροπολιτών, με αρκετούς να δηλώνουν την πρόθεση να λειτουργήσουν τις εκκλησίες κανονικά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας».

 

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από τις πιέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχώρησε από τις κυβερνητικές θέσεις σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε συμφωνία για να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία κατά την περίοδο των εορτών, καθώς και να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός πιστών μέσα στους ναούς (ανάλογα με τα τετραγωνικά και σε μέγιστο αριθμό τους 25 για ναούς και 50 για μητροπόλεις, αντί για 9 και 25, αντίστοιχα, που είχε αρχικά ανακοινωθεί).

Επίσης, πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος φέρεται να κατέλξαν σε περισσότερες λειτουργίες από τις δύο (ανήμερα Χριστουγέννων και Θεοφανείων) που είχε αρχικά ορίσει η κυβέρνηση – με τις πληροφορίες να μιλούν για κυλιόμενες λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια, ενώ δεν αποκλείουν και ανάλογη κατάσταση για την Πρωτοχρονιά.

 



 

Από το Blogger.