Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Σε χρόνο dt εξαντλήθηκαν τα κονδύλια σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Σε χρόνο dt εξαντλήθηκαν τα κονδύλια σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά

Μόλις 23 λεπτά χρειάστηκαν οι ταχύτεροι στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ στα Ιόνια Νησιά η πλατφόρμα έμεινε ανοιχτή για μία ώρα και 40 λεπτά!

Πρεμιέρα την Παρασκευή για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και το ενδιαφέρον των πολιτών για υπαγωγή στο πρόγραμμα ήταν, όπως αναμενόταν, τεράστιο. Στην Περιφέρεια Ηπείρου τα κονδύλια εξαντλήθηκαν μέσα σε μόλις 23 λεπτά, ενώ στα Ιόνια Νησιά η πλατφόρμα έμεινε ανοιχτή για μία ώρα και 40 λεπτά! Σειρά παίρνει τη Δευτέρα η Περιφέρεια Αττικής.

Το θετικό είναι ότι, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους κύκλους, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το αρνητικό είναι ότι ακόμα μία φορά κέρδισαν οι ταχύτεροι, με συνέπεια να εγκριθούν μόνο μία στις δύο υποβληθείσες αιτήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 3.000 ενδιαφερόμενοι επιβαρύνθηκαν με ένα διόλου ευκαταφρόνητο πόσο χωρίς αντίκρισμα, καθώς το πρόγραμμα καλύπτει το κόστος για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπως το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, μόνο για όσους κριθούν επιλέξιμοι. Όσοι δεν κατόρθωσαν να μπουν θα πρέπει να περιμένουν τον νέο κύκλο που θα προκηρυχθεί το 2021, υποβάλλοντας νέα αίτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Περιφέρεια Ηπείρου η πλατφόρμα άνοιξε στις 10 το πρωί και έκλεισε 23 λεπτά αργότερα, στις 10.23 π.μ.

Υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61.800.000 ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.344 ευρώ.

Αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η πλατφόρμα άνοιξε επίσης στις 10 το πρωί και έκλεισε στις 11.43 π.μ. Υποβλήθηκαν 1.057 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 430, δεσμεύοντας τα 9.100.000 ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 21.216 ευρώ.

Ικανοποιημένος από την πρεμιέρα του προγράμματος εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, όχι μόνο γιατί το σύστημα λειτούργησε ομαλά και με τους γνωστούς κανόνες διαφάνειας, αλλά και διότι, παρά τις ενστάσεις και τις απαισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων, εκδηλώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

«Όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα μπορούν με σημαντική ενίσχυση από τα κονδύλια του προγράμματος να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, μειώνοντας έτσι το κόστος των λογαριασμών ρεύματος. Όσοι δεν κατόρθωσαν να μπουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τον επόμενο χρόνο θα προκηρυχθεί νέα αντίστοιχη δράση Εξοικονομώ. Και αυτή θα είναι η πρακτική για όλα τα επόμενα χρόνια. Το Εξοικονομώ – Αυτονομώ είναι το πιο λαϊκό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, και θα στηριχτεί αποφασιστικά από την κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Από το Blogger.