Η Ελλάδα έχει έτοιμα τα αντίμετρα για τα 6 γερμανικά υποβρύχια 214 που θα πάρει η Τουρκία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Η Ελλάδα έχει έτοιμα τα αντίμετρα για τα 6 γερμανικά υποβρύχια 214 που θα πάρει η Τουρκία


Το όπλο – αντίδοτο στα 6 υποβρύχια που θα αποκτήσει η Τουρκία – Τα MH-60R έρχονται για να σκορπίσουν τρόμο

Τα Romeo έχουν πολύ υψηλού επιπέδου τεχνολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον στόλο ελικοπτέρων του ΠΝ. Διαθέτουν ένα πλήρως ψηφιακό κόκπιτ με 4 έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση.

Το όπλο – αντίδοτο που θα «ξετρυπώνει» τα έξι «αόρατα» υποβρύχια 214 που θα αποκτήσει σύντομα η Τουρκία, δηλαδή τα ίδια που έχει το Πολεμικό Ναυτικό στο δυναμικό του και έκαναν τη διαφορά στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, έχει ήδη βρει το «Πεντάγωνο»: είναι τα τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R (Romeo) που αναμένεται να ενταχθούν στο ΠΝ το αργότερο το 2022.

Τα ελληνικά υποβρύχια 214 αποδείχθηκαν το μεγάλο «ατού» των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολύμηνη τουρκική προκλητικότητα. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να τα εντοπίσουν. Οι έλληνες επιτελείς όμως γνώριζαν εδώ και καιρό ότι αυτό το επιχειρησιακό πλεονέκτημα θα αρχίσει να χάνεται, αφού και οι Τούρκοι θα αποκτήσουν τα ίδια και ίσως ελαφρώς προηγμένα υποβρύχια. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κινήθηκαν εγκαίρως για την απόκτηση αντιμέτρων. Τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60R (Romeo), των θεωρούμενων ως των καλύτερων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων στον κόσμο αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα γίνεται η έκτη χώρα μετά τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Δανία, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία που αποκτάει αυτό το τρομερό όπλο στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τα ελικόπτερα ΜΗ-60R είναι εξοπλισμένα για τις ανθυποβρυχιακές αποστολές τους με εκτοξευτή ηχοσημαντήρων (sonobuoy) και με βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας, ειδικεύονται δηλαδή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Τα Romeo έχουν πολύ υψηλού επιπέδου τεχνολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον στόλο ελικοπτέρων του ΠΝ. Διαθέτουν ένα πλήρως ψηφιακό κόκπιτ με 4 έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση.

Τα «F-35» του Ναυτικού. «Με την απόκτηση του πιο προηγμένου ναυτιλιακού ελικοπτέρου στον κόσμο που κατασκευάστηκε ποτέ, το Ελληνικό Ναυτικό κάνει ένα κβαντικό άλμα προς τα εμπρός στη ναυτική τεχνολογία» αναφέρει ο captain Τοντ Εβανς, διευθυντής του προγράμματος των ελικοπτέρων στην εταιρεία που τα κατασκευάζει. Και, όπως φαίνεται, όσα λέει δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Ανώτατος αξιωματικός του «Πενταγώνου» έλεγε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ότι τα ελικόπτερα Romeo δεν διακρίνονται μόνο για τις ανθυποβρυχιακές αρετές τους. «Είναι τα F-35 του Ναυτικού. Τόσο εξελιγμένης τεχνολογίας. Διαθέτουν υψηλού επιπέδου δυνατότητες να σκανάρουν περιοχές από απόσταση δεκάδων μιλίων, κατοπτεύοντας ουσιαστικά όλο το Αιγαίο. Μπορεί από το Ταίναρο να έχεις εικόνα στην άλλη άκρη του Αν. Αιγαίου. Θεωρούνται πολυεργαλεία μάχης». Εχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας. Και βέβαια μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης ή κάθετης μεταφοράς φορτίων στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημαντικός και ο οπλισμός που μπορούν να φέρουν. Ανάμεσά τους τα βλήματα AGM-114 Hellfire (για προσβολή στόχων επιφανείας) αλλά και οι τορπίλες Mk.50 και Mk.46 για ανθυποβρυχιακές αποστολές.

Όπως είναι πρόδηλο, με αυτές τις δυνατότητες τα ελικόπτερα αν είναι οργανικά σε ελληνικές φρεγάτες θα αποτελέσουν έναν πολλαπλασιαστή ισχύος και αποτροπής για το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι σαφές ότι με την απόκτησή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εκμηδενίσουν αυτόματα το πλεονέκτημα που επιχειρούν να πάρουν οι Τούρκοι με την απόκτηση των 6 υποβρυχίων 214.

Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα αποκτάει τα 4 ελικόπτερα MH-60R σε τιμή ευκαιρίας. Οι Αμερικανοί μάς προμηθεύουν τα τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών. Κι αυτό διότι η Ελλάδα κατάφερε να μπει την κατάλληλη στιγμή στην «ουρά» μιας συμφωνίας της Ινδίας για την αγορά μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων. Το κόστος της προμήθειας υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ (193 εκατ. δολάρια) και το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).

Η εκτίμηση είναι ότι τα ελικόπτερα θα ενταχθούν στο ΠΝ μέσα στο 2022. Εντούτοις, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται την τροποποιητική συμφωνία ως προς το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παράδοσης, «ώστε να έχουμε κάποια από αυτά τα ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν, ίσως το 2021, ασφαλώς το 2022».

newpost.gr

 

Από το Blogger.