Κορωνοϊός: Τι θα κρίνει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων – Πώς μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και η εστίαση - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Τι θα κρίνει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων – Πώς μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και η εστίαση

 


“Κρας-τεστ” για την αποκλιμάκωση των υπόλοιπων μέτρων αποτελεί το λιανεμπόριο, με τη στρατηγική που ακολουθείται να είναι ένα βήμα τη φορά, από τη στιγμή που πολλοί επιδημιολογικοί δείκτες κινούνται οριακά και υπαγορεύουν την “εγκρατή” απελευθέρωση των περιορισμών.

Οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν και αυτή την εβδομάδα ώστε να δουν το αποτύπωμα της συμπεριφοράς των πολιτών στο τέλος της εορταστικής περιόδου, δεδομένου ότι τα Χριστούγεννα και κατά πάσα πιθανότητα και η Πρωτοχρονιά δεν επεφύλασσαν αρνητικές “εκπλήξεις”, αλλά και την πορεία της επιδημίας με ανοιχτά δημοτικά και νηπιαγωγεία εδώ και μία εβδομάδα.

Εάν συνεχίσει η καλή επιδημιολογική πορεία, και κυρίως η πτωτική αν και με αργό ρυθμό μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, τότε τη “σκυτάλη” θα πάρουν οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης και στη συνέχεια η εστίαση, που με θετικά επιδημιολογικά μηνύματα δεν αποκλείεται ακόμη και στα μέσα Φεβρουαρίου να ανοίξει έστω στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Στους δύο μήνες και πλέον πανελλαδικού lockdown, υπάρχουν “φωτεινά” και “γκρίζα” σημεία στην επιδημία. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται το γεγονός ότι διατηρείται μια σταθερή πορεία, χωρίς να παρουσιάζεται εδώ και καιρό άνοδος των κρουσμάτων, ούτε ενδείξεις για  εκθετική αύξηση. Επίσης, με κόπο και πολύ καιρό περιοριστικών μέτρων έπεσαν τα “σκληρά” δεδομένα διασωληνωμένων και θανάτων. Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο καταγράφονταν την ημέρα 100 ή και περισσότεροι θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Οσον αφορά στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια συνεχόμενα πτωτική πορεία, αν και με αργό ρυθμό, αλλά ο δείκτης αυτός μοιάζει να έχει “ξεκολλήσει”. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα ενός μήνα (17 Δεκεμβρίου – 17 Ιανουαρίου) οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κατά 40%.

Ο ίδιος δείκτης, όμως, είναι από αυτούς που κρατούν επιφυλακτικούς τους επιστήμονες. Οπως εξηγούν, ένας υψηλός αριθμός διασωληνωμένων στα νοσοκομεία δεν επιτρέπει μεγάλη χαλάρωση καθώς εάν τα κρούσματα ξεφύγουν σε ορισμένες περιοχές ή πανελλαδικά, μετά το σύστημα θα φορτωθεί σε πολύ γρήγορο χρόνο. Εάν, όμως, οι ΜΕΘ είναι μισοάδειες, τότε σε περίπτωση νέου επιδημικού κύματος, τα νοσηλευτικά ιδρύματα μπορούν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τους ασθενείς.

Η Αττική αποτελεί μία ακόμη πηγή προβληματισμού για την αρμόδια Επιτροπή. Το λεκανοπέδιο συγκεντρώνει περισσότερα από ένα στα τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ αυξητική τάση καταγράφεται και στους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής. Εως χθες νοσηλεύονταν 600 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τον αριθμό να είναι αυξημένος τόσο σε σχέση με το Σάββατο όσο και με την Παρασκευή. Οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, που εκπροσωπούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στις ενημερώσεις των πολιτών, έκαναν σαφές ότι η Αττική έχει πάρει την .. ανιούσα και έχει μπει στο “μικροσκόπιο” της επιστημονικής κοινότητας.

Την ίδια στιγμή, η ευνοϊκή για τη μετάδοση του κορωνοϊού χειμερινή περίοδος είναι ένα ακόμη “γκρι” σημείο της επιδημίας τη δεδομένη χρονική στιγμή. “Φαίνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμπιεστεί ακόμα παραπάνω η επιδημία”, ήταν η χαρακτηριστική φράση της κας Παπαευαγγέλου που δείχνει ότι δεν περιμένουν πολλά οι ειδικοί τουλάχιστον το επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, η ανησυχία είναι έκδηλη και για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εξαπλώνονται με ταχύ ρυθμό έχοντας σημάνει συναγερμό σε πολλές χώρες, οδηγώντας στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές και αναγκάζοντας κυβερνήσεις να αυστηροποιήσουν τα μέτρα τους.

Από το Blogger.