Με το βλέμμα στην Ελλάδα ο Μπάιντεν; Η Αθήνα αντικαθιστά την Άγκυρα; - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Με το βλέμμα στην Ελλάδα ο Μπάιντεν; Η Αθήνα αντικαθιστά την Άγκυρα;


Τίτλος του κειμένου: «Οι ΗΠΑ του Joe Biden κοιτάζουν στην Αθήνα. Η ισορροπία των μεσογειακών συμμαχιών μετατοπίζεται από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Σημειώνει ότι: «Η νέα αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να προτίθεται να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων της στη Μεσόγειο υπέρ της Αθήνας, η οποία εν τω μεταξύ ενισχύει τη στρατιωτική της ικανότητα με την αγορά 18 τελευταίας γενιάς μαχητικών Rafale. Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να βασιστεί στις ελληνικές βάσεις για συντήρηση και προμήθειες. Ιδιωτικά γκρουπ όπως η Tesla και η Microsoft στοιχηματίζουν επίσης στην Ελλάδα.

Αλλά δεν είναι μόνο ο ιρανικός φάκελος στο επίκεντρο των νέων πολιτικών των ΗΠΑ, μετά την αλλαγή στον Λευκό Οίκο. Στην πραγματικότητα, η προεδρία του Τζο Μπάιντεν ξεκινά με ένα σημαντικό θέμα, το οποίο θα έχει επακριβή απήχηση σε ισορροπίες και επιρροές σε δύο στρατηγικά τεταρτημόρια, όπως η Ευρω-Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα είναι υποψήφια για να αναλάβει το ρόλο του πρώτου στρατιωτικού κόμβου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, εκδιώχνοντας την Τουρκία, της οποίας η αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ αποδυναμώνεται προς όφελος του κόλπου της Σούδας , στην Κρήτη, των οποίων τα έργα ανάπλασης είναι τώρα κοντά για να φιλοξενήσει περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια και φρεγάτες.

Μια διπλή επένδυση στον αεροναυτικό τομέα θα επιτρέψει στην Αθήνα να αλλάξει το δέρμα της, τόσο από τεχνική όσο και από γεωπολιτική άποψη. Πρώτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόρασε 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία , τα πρώτα έξι εκ των οποίων παραδόθηκαν ήδη πριν το 2021: θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα Mirage 2000s και F-16s.

Επιπλέον, εξακολουθεί να σκέφτεται την πιθανή (αν και πολύπλοκη) αγορά F-35 από τις ΗΠΑ, ή μέρος αυτών που αρχικά προορίζονταν για την Τουρκία, αλλά δεν πωλούνται πλέον από το Πεντάγωνο στον  Ερντογάν λόγω ασυμβατότητας με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 , το οποίο η Άγκυρα αγόρασε από τη Μόσχα, πυροδοτώντας τη γνωστή διπλωματική κρίση με την Ουάσινγκτον.

 

Από το Blogger.