Γερμανία: Η Τουρκία είναι δύσκολος εταίρος και η Ουάσινγκτον πρέπει να δείξει τα όρια της - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Γερμανία: Η Τουρκία είναι δύσκολος εταίρος και η Ουάσινγκτον πρέπει να δείξει τα όρια της

ΤουρκίαΟ Τύπος στη Γερμανία αναφέρεται σήμερα την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung να χαρακτηρίζει την Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν ως «δύσκολο εταίρο» που προκαλεί προβλήματα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, κάτι που αποτυπώνεται στο κλίμα των διμερών σχέσεων τους.

Ο σχολιαστής της εφημερίδας Τόμας Αβενάριους περιγράφει αναλυτικά τους στόχους που έχει χαράξει η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική και διαπιστώνει ότι θα ήταν ενδεδειγμένο οι ΗΠΑ να δείξουν στον πρόεδρο Ερντογάν τα όρια της.

Ειδικότερα, ο Γερμανός δημοσιογράφος στο άρθρο του με τον τίτλο “Προσοχή, ταραξίας” αποτυπώνει την ψυχρότητα στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας που φαίνεται και από το ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει έρθει σε επικοινωνία με τους περισσότερους αρχηγούς κρατών, αλλά έχει αφήσει τον Ερντογάν να περιμένει.

“Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε δοκιμασία, αλλά οι στρατηγικοί εταίροι ξεπερνούν πάντα όλες τις δυσκολίες” υπενθυμίζει η εφημερίδα πρόσφατα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου.

“Ηχεί σαν να το γύρισε σε ειρηνοποιός, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του. Ο Ερντογάν θέλει να έχει το λέγειν στην Εγγύς Ανατολή, αναμειγνύεται στον εμφύλιο της Συρίας, της Λιβύης και του Ιράκ, πολεμά τους συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους της Συρίας. Στη διαμάχη για τους φυσικούς πόρους στη Μεσόγειο ο ταραχοποιός της ειρήνης στέλνει τον τουρκικό στόλο.

Από τη Μόσχα η νατοϊκή Τουρκία αγοράζει ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400. Ούτε ο Τραμπ, αλλά ούτε οι ΗΠΑ και η ΕΕ εναντιώθηκαν αξιόπιστα απέναντι σε αυτήν την πολιτική”. Ο Γερμανός αρθρογράφος υπονοεί ότι τώρα που άλλαξε ο ένοικος στον Λευκό Οίκο, ίσως κληθεί ο Τούρκος πρόεδρος να πληρώσει παλαιούς λογαριασμούς.

“Αλλά η Τουρκία χρειάζεται τις ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται εξίσου και την Τουρκία” επισημαίνει.

«Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ ένας εύκολος εταίρος»

Στο σχόλιο ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η Τουρκία δεν ήταν ποτέ ένας εύκολος εταίρος. “Αλλά κατά τον Ψυχρό Πόλεμο έγινε χώρος περίφραξης του ΝΑΤΟ απέναντι στην Σοβιετική Ένωση, αγόρασε αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα, είπε όχι στο πολιτικό Ισλάμ και είχε φιλοδοξίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2021 δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Το συνεχές χάος στην Εγγύς Ανατολή την απειλεί, η Ρωσία ασκεί ανοιχτά επιθετική πολιτική στην περιοχή, ο ισλαμισμός … είναι για την Άγκυρα το ίδιο ελκυστικός όσο και επικίνδυνος και κάθε ελπίδα για ένταξή της στην ΕΕ έχει εξανεμιστεί.

Άρα η Τουρκία θα πρέπει να ανασυνταχθεί” υποστηρίζει η εφημερίδα. “Αλλά δεν χρησιμοποιεί τη διπλωματία και δοκιμασμένες συμμαχίες, αναζητεί εναλλασσόμενους συνασπισμούς και στρατιωτική ισχύ. Αυτό είναι ελάχιστα αποδεκτό.Όσο καιρό Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν επιτρέπεται να απειλεί νατοϊκούς εταίρους όπως την Ελλάδα, δεν μπορεί να κάνει πειράματα με ρωσικά όπλα τόσο απλά. Εάν δεν το δέχεται, έχει έρθει ο καιρός για αισθητές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη” καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: DW

 

Από το Blogger.