Προανακριτική Επιτροπή για Παππά: Εντός Μαρτίου η μυστική ψηφοφορία – Ποιοι στηρίζουν την πρόταση, ποιοι όχι - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Προανακριτική Επιτροπή για Παππά: Εντός Μαρτίου η μυστική ψηφοφορία – Ποιοι στηρίζουν την πρόταση, ποιοι όχι

Προανακριτική Επιτροπή για Παππά: Εντός Μαρτίου η μυστική ψηφοφορία – Ποιοι στηρίζουν την πρόταση, ποιοι όχι

Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να γίνουν η συζήτηση και η μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τους χειρισμούς του Ν. Παππά κατά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν «ναι», «όχι» ή «παρών» για τα δυο αδικήματα -το κακούργημα της δωροληψίας και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος- για τα οποία, σύμφωνα με την πρόταση της Ν.Δ., πρέπει να ερευνηθεί ο Ν. Παππάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός της Ν.Δ., που κατέθεσε την πρόταση, αναμένεται να την υπερψηφίσουν το ΚΙΝ.ΑΛ. και η Ελληνική Λύση. Το Μέρα25 αναμένεται να απέχει, ενώ το ΚΚΕ αναμένεται να τηρήσει την πάγια θέση του.

Η δικογραφία, η οποία στηρίζεται κυρίως σε στοιχεία που έχει καταθέσει ο Χρ. Καλογρίτσας, κρίθηκε επαρκής ώστε να γίνει περαιτέρω έρευνα για τον Ν. Παππά, αλλά και για την ακριβή πορεία των 3.000.000 ευρώ της CCC, τα οποία φέρονται να κατέληξαν στην έκδοση της τότε φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ντοκουμέντο». Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Χρ. Καλογρίτσας φέρεται να έχει στη διάθεσή του και άλλα στοιχεία, πέραν των όσων έχει ήδη καταθέσει, και τα οποία προτίθεται να καταθέσει στην Επιτροπή, όταν κληθεί.

Ισχυρές ενδείξεις

Πηγές από την Κ.Ο. της Ν.Δ., που έχουν μελετήσει τη δικογραφία πριν καταλήξουν στην πρόταση για τη συγκρότηση Επιτροπής, επισημαίνουν ότι υπάρχουν στοιχεία και ισχυρές ενδείξεις, αλλά δεν υπάρχει προαποφασισμένο αποτέλεσμα. Θεωρείται έτσι πολύ πιθανόν ότι, εκτός των ενδεχόμενων ευθυνών του Ν. Παππά, θα διερευνηθεί και ο ρόλος του Κ. Βαξεβάνη σε σχέση με το «Ντοκουμέντο». Η έρευνα όμως φαίνεται πως είναι ανοικτή και στη διερεύνηση και άλλων προσώπων τα οποία ενδεχομένως θα προκύψουν ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά κοινοβουλευτική πηγή, «δεν θα ρωτήσουμε ποιος είναι ο White Porscha ή ο White House; Θα ρωτήσουμε».

Οπως και στην αντίστοιχη επιτροπή για τη σκευωρία της Novartis, η έρευνα ξεκίνησε μόνο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο αλλά κατέληξε να παραπέμψει μαζί με τον «Ρασπούτιν» και άλλους 6 ως «συμμέτοχους». Αυτό, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «δεν είναι απαραίτητο να συμβεί και τώρα», αλλά, όπως προσθέτουν, «αν προκύψουν στοιχεία, προφανώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της διεύρυνσης των προσώπων, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν».

Δύο επιλογές

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της Προανακριτικής και όχι της Εξεταστικής Επιτροπής φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο 2 παράγοντες: Η αξιολόγηση ως σημαντικών των στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Χρ. Καλογρίτσα, αλλά και η παράμετρος χρόνος. Καθώς, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο, παραγράφονται τα ενδεχόμενα αδικήματα που έχουν τελεστεί από τον Ν. Παππά. Επελέγη έτσι η Προανακριτική, η οποία, λόγω των αρμοδιοτήτων που έχει, μπορεί να είναι πιο ευέλικτη και γρήγορη στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, ώστε να μην περάσει η αποσβεστική περίοδος.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο της Προανακριτικής Επιτροπής αναμένεται να έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Καθώς τόσο τα εμπλεκόμενα πρόσωπα όσο και οι σημαντικοί μάρτυρες, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν, θα ρίξουν φως σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που επιχειρήθηκε να ελεγχθεί με καθεστωτικό τρόπο το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Μια προσπάθεια που έληξε άδοξα μεν, με την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, άφησε όμως πίσω της ίχνη και ποινικά ελέγξιμων συμπεριφορών.

 

Από το Blogger.