Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο θα λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν το Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο θα λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν το Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη

Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο θα λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν το Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη

Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα λάβουν μέτρα ώστε το Ιράν να μην μπορέσει ποτέ να παράγει ή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αποκάλυψαν οι ηγέτες των εθνών αυτών σε δήλωσή τους μετά τη συνάντηση τους στη Ρώμη.
«Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, η Καγκελάριος της Γερμανίας, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, συναντηθήκαμε σήμερα στη Ρώμη για να συζητήσουμε τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη διεθνή ασφάλεια η ενεργοποίηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι η Τεχεράνη δεν θα μπορέσει ποτέ να παράγει ή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ανέφερε το έγγραφο.
Οι ηγέτες των χωρών αυτών εξέφρασαν επίσης την αυξανόμενη ανησυχία τους για τις πρόσφατες πυρηνικές πρωτοβουλίες του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού.
«Η τρέχουσα κατάσταση παρουσιάζει την ανάγκη για λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων η οποία θα επιτρέψει στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στη συμμόρφωση με το Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) και να θέσουν τις βάσεις για συνέχιση του διπλωματικού διαλόγου», ανέφερε η δήλωση.
 
Η ομάδα των χωρών που είναι γνωστές ως P5+1 (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία) υπέγραψε το 2015, μετά από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων, το ΚΟΣΔ με το Ιράν.

 

Η συμφωνία επέβαλε ορισμένους περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για να αποκλείσει τη στρατιωτική του διάσταση, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Τον Μάιο του 2018, η Ουάσιγκτον παραβίασε το σύμφωνο και επέβαλε κυρώσεις κατά του Ιράν με το επιχείρημα ότι η χώρα αυτή εξακολουθούσε να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.
Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, το Ιράν άρχισε να περικόπτει σταδιακά τις πυρηνικές δεσμεύσεις του ελλείψει προόδου από τις υπόλοιπες χώρες που έχουν υπογράψει για την αντιμετώπιση των αμερικανικών περιορισμών.
Φέτος, στη Βιέννη, μια σειρά συνομιλιών άρχισαν να αποκαθιστούν το ΚΟΣΔ και να αίρουν τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν ενώ ο έκτος γύρος αυτών των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου.
Την Τετάρτη, 28/10 ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκέρι ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό σχέδιο της χώρας του θα συνεχιστούν πριν τα τέλη Νοεμβρίου.
Από το Blogger.