Λεφτά υπάρχουν για τα «Golden Boys»: Αποζημίωση μισό εκατομμύριο ευρώ! - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Λεφτά υπάρχουν για τα «Golden Boys»: Αποζημίωση μισό εκατομμύριο ευρώ!

 

Lefta yparchoun gia ta «Golden Boys»: Apozimiosi

Ο απερχόμενος επικεφαλής του χρηματιστηρίου θα λάβει 463.994,40 ευρώ προκειμένου να αποχωρήσει από τη θέση!

Ιλιγγο και οργή προκαλεί το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβει ο 60χρονος απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης ύστερα από 27 χρόνια παρουσίας στον όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς ανέρχεται σε 463.994,40 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ως τον Νοέμβριο του 2011 οι μικτές ετήσιες σταθερές απολαβές του CEO της EXAE ανέρχονταν σε 300.000 ευρώ. Εν συνεχεία, εν μέσω Μνημονίων και «σκληρής» οικονομικής κρίσης, μειώθηκαν στα 162.500 ευρώ, συν επίδομα θέσης ευθύνης 12.500 ευρώ.

Αυτό που έβλεπαν εδώ και χρόνια αρκετοί γνώστες των χρηματιστηριακών εξελίξεων το κατάλαβαν με μεγάλη καθυστέρηση και στην κυβέρνηση. Μέχρι τώρα το οικονομικό επιτελείο δεν είχε ασχοληθεί, αλλά ήταν πλέον οφθαλμοφανές ότι το χρηματιστήριο με την προηγούμενη διοίκηση δεν μπορούσε να πάει πουθενά. Δεν έχει πάει, άλλωστε, πουθενά εδώ και 10 χρόνια και δεν ακολουθούσε τις ραγδαίες εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο των fintech, ούτε βέβαια όποιες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και των επενδύσεων. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ουραγός τεχνολογικά και επιχειρησιακά.
Το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν ελέγχει απευθείας μετοχές και δεν μπορεί να αλλάξει τη διοίκηση ήταν μέχρι τώρα ένα επιχείρημα που κάποιοι επικαλούνταν για να μη γίνουν οι αλλαγές. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού το Δημόσιο μπορεί να ασκήσει πίεση στους μετόχους που διορίζουν τη διοίκηση, δηλαδή στις τράπεζες.

Παράγοντες της αγοράς που είναι γνώστες του παρασκηνίου υποστηρίζουν ότι ο κ. Λαζαρίδης ήταν «άνθρωπος του Χ.Α.», δεδομένου ότι βρίσκεται σε αυτό από το 1994, ανεβαίνοντας ένα ένα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, γνωρίζοντας αφενός όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας του χρηματιστηρίου, των παραγώγων και όλων των αγορών που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της ΕΧΑΕ, ως εκ των βασικών δημιουργών τους, αφετέρου όλα τα θεσμικά ζητήματα που διέπουν το χρηματιστήριο.

Η παραίτηση του Σωκράτη Λαζαρίδη είχε υποβληθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και δεν συνδέεται με τον διεθνές περίγελο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το πρωί της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου 2021, όταν έπαθε μπλακ άουτ για πέντε ολόκληρες ώρες, σε σύνολο επτά ωρών που διαρκεί η συνεδρίαση. Απλώς επισπεύσθηκε η παραίτηση του κ. Λαζαρίδη, ο οποίος βρισκόταν από το 1994 στο χρηματιστήριο με μετάταξη από το υπουργείο Οικονομικών, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι ήταν ο προστατευόμενος του πρώην υπουργού Χρήστου Παπουτσή, που έχει συνδέσει το όνομά του με το ναυάγιο του «Σάμινα».

Σήμερα, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ συμμετέχουν από τις 04/03/21 η Goldman Sachs με 5,34%. το Smallcap World Fund με 5,09% από τις 07/07/21 και από τις 27/11/2013 παραμένει σταθερά το London and Amsterdam Fund με 5,01%. Επίσης, είχαμε νέα είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ με το ακτιβιστικό fund Amber Capital Management, που από την 5η Ιανουαρίου 2022 ελέγχει το 5,02% της εταιρίας.

Γνώστης της αγοράς ο διάδοχος

Έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση το περασμένο Σάββατο, το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι επέλεξε ομόφωνα, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ, τον Γιάννο Κοντόπουλο, Partner, Chief Macro Strategist στο CQS Fund στο Λονδίνο, με προϋπηρεσία σε UBS και Merrill Lynch, ο οποίος έχει διατελέσει CEO στη Eurobank Asset Management. Η πρόταση για την αμοιβή του νέου διευθύνοντος συμβούλου αναμένεται στα 162.500 ευρώ (καθαρά 6.824 ευρώ μηνιαίως), πλέον επιδόματος θέσης ύψους 12.500 ευρώ.

Από το Blogger.