Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο μέσω της διπλωματίας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο μέσω της διπλωματίας

O Zelenski dilonei oti o polemos tha teleiosei mono meso tis diplomatias

Ο Ζελένσκι επιλέγει τη διπλωματία, ενώ οι συνομιλίες με Ρωσία έχουν διακοπεί

Στις 17 Μαΐου, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Mykhailo Podolyak, είχε πει πως οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο είναι «σε παύση», εκτιμώντας πως η Μόσχα δεν επιδεικνύει καμία κατανόηση της κατάστασης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να λάβει τέλος μόνο μέσω της διπλωματίας, δήλωσε σήμερα Σάββατο 21 Μαΐου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Το τέλος (της σύγκρουσης) θα είναι διπλωματικό» είπε στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ICTV.
Ο πόλεμος «θα είναι πολυαίμακτος, θα έχει μάχες, αλλά θα λάβει οριστικά τέλος μέσω της διπλωματίας».
«Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα λάβουν αποφασιστικά χώρα.
Δεν ξέρω με ποια μορφή: με μεσολαβητές, χωρίς αυτούς, σε έναν διευρυμένο κύκλο, σε προεδρικό επίπεδο», είπε.
«Υπάρχουν πράγματα που δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε παρά μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών.»

«Θέλουμε όλα να επανέλθουν» όπως πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, κάτι που «η Ρωσία δεν θέλει», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών -το θέμα των οποίων μπορεί να αλλάζει «ανάλογα με τη στιγμή της συνάντησης»-, πρέπει να είναι «δίκαια» για την Ουκρανία, υπογράμμισε ο πρόεδρος.
Αναφερόμενος σε ένα έγγραφο που αφορά εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, είπε πως θα υπογραφεί από «τους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας, χωρίς τη Ρωσία», ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί «μια διμερής συζήτηση με τη Ρωσία».
Είπε επίσης πως είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν οχυρωθεί στο τεράστιο μεταλλουργικό σύμπλεγμα Azovstahl στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, να μην σκοτωθούν από τον ρωσικό στρατό.

Τα ρωσικά στρατεύματα «έδωσαν τη δυνατότητα, βρήκαν έναν τρόπο ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βγουν ζωντανοί» από το Azofstal, σημείωσε.

«Το πιο σημαντικό για μένα είναι να σωθούν στον μέγιστο βαθμό άνθρωποι και στρατιωτικοί».
Στις 17 Μαΐου, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Mykhailo Podolyak, είχε πει πως οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο είναι «σε παύση», εκτιμώντας πως η Μόσχα δεν επιδεικνύει καμία «κατανόηση» της κατάστασης.
Την επομένη, το Κρεμλίνο είχε κατηγορήσει την Ουκρανία για «πλήρη απουσία βούλησης» να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία για να τεθεί τέλος στην εισβολή στην Ουκρανία.
Πολλές συναντήσεις ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών έχουν πραγματοποιηθεί, όμως δεν έχουν αποδώσει κανένα απτό αποτέλεσμα.
Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών -τον Vladimir Medinsky από ρωσικής πλευράς και τον David Arakhamia για την Ουκρανία- ανάγεται στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Αφού απέτυχαν να πάρουν τον έλεγχο του Κιέβου και της περιοχής του, τα ρωσικά στρατεύματα επικεντρώνουν στο εξής τις προσπάθειές τους σε μια επίθεση εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι μάχες είναι σφοδρές.

www.bankingnews.gr

Από το Blogger.