«Μάχες» στον ακήρυχτο πόλεμο από την Τουρκία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

«Μάχες» στον ακήρυχτο πόλεμο από την Τουρκία

«Maches» ston akirychto polemo apo tin Tourkia

Τουρκία σε εθνικιστικό παροξυσμό


Εν μέσω πρωτόγνωρων απειλών και ενεργειών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, που συνιστούν ακήρυχτο πόλεμο από μια Τουρκία σε εθνικιστικό παροξυσμό, είχαμε την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με συμμετοχή όλων των αρχηγών των Κυβερνήσεων και των κορυφαίων οργάνων της ΕΕ. Για εβδομάδες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έδωσε πολιτικές μάχες καθιστώντας την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο αδιαπραγμάτευτη. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ενώπιον Βουλής και Γερουσίας, αποκάλυψε τον τουρκικό επεκτατισμό με δεξιοτεχνία και χωρίς να τον κατονομάζει, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Ερντογάν. Παρομοίως κινήθηκε και εντός ΕΕ. Φυσικά, δεν υπάρχει ομιλία που υποκαθιστά την αμυντική ισχύ, αλλά κάθε ομιλία σε τέτοιο επίπεδο ενδυναμώνει την αποτρεπτική ισχύ στον ακήρυχτο πόλεμο που ήδη ξεκίνησε η Τουρκία με υβριδικές επιθέσεις και σε ακόμη πιο “προχωρημένες” παραβάσεις.

Σε αυτό τον ανελέητο και ακήρυχτο πόλεμο διαφόρων μορφών, η αυτοπροστασία μας είναι το πρώτιστο και αναγκαίο, αλλά σε πολιτικό επίπεδο ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε το προνόμιο να μιλήσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί, προφανώς θα εξηγούσε ότι η Κύπρος συναίνεσε σε τόσες κυρώσεις κατά της ρωσικής εισβολής επειδή προασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, ενώ κυρώσεις στην Τουρκία δεν επιβλήθηκαν ως παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου… Θα ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της Τουρκίας (όπως έκανε πρόσφατα για τη Λιθουανία) για παραβίαση της νομικά δεσμευτικής Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου, όπως περιφρονητικά η Τουρκία δηλώνει. Θα μπορούσε να ρωτήσει τον Ισπανό Πρόεδρο εάν η συμπαραγωγή υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικών εξοπλισμών με την Τουρκία, συνάδει με τον «Ευρωπαϊκό πατριωτισμό» που διατυμπανίζει, αντί να το θέτω μόνος ως Κύπριος Ευρωβουλευτής. Ένας Πρόεδρος κράτους της ΕΕ με έδαφος υπό τουρκική κατοχή, θα μπορούσε να θέσει πολλά για την Τουρκία που και σήμερα εκβιάζει με ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και έχει προαναγγείλει νέα εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ, περιφρονώντας ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ… Θα μπορούσε επίσης να στηρίξει τις αντικατοχικές φωνές στα κατεχόμενα, εξηγώντας ότι το πρόσφατο λεγόμενο «πρωτόκολλο» οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας και κατεχομένων αποτελεί προέκταση και μορφή του εγκλήματος του εποικισμού από την κατοχική δύναμη. Αντί των πιο πάνω, επικεντρώθηκε στην ανάγκη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα! Ένας Πρόεδρος που είχε την ευκαιρία να κερδίσει μια πολιτική μάχη λόγω του προνομίου του να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ηττήθηκε μόνος του…

Η πολιτική του κατευνασμού έχει χρεοκοπήσει ηθικά ως ντροπιαστική στάση αλλά και στρατηγικά ως εκ του αποτελέσματος. Θα έρθει η ώρα που οι κατευναστές θα ντρέπονται για τη στάση τους αλλά το ζητούμενο είναι να σωθεί η Κύπρος. Για να υπάρχει προοπτική, πρέπει να επικεντρωθούμε άμεσα στην ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ μας, αξιοποιώντας στο έπακρον κάθε δυνατότητα και πολιτική μάχη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και εκτός.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο

Από το Blogger.