Β. Κορέα: Ομοβροντία εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Β. Κορέα: Ομοβροντία εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων

V. Korea: Omovrontia ektoxefseon vallistikon pyravlon

Οκτώ βαλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Β. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από την περιοχή της Πιονγκγιάνγκ προς ανατολική κατεύθυνση την Κυριακή, την μεθεπομένη της επίσκεψης ειδικού επιτετραμμένου της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση τριήμερων κοινών αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών γυμνασίων.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας εντόπισαν την εκτόξευση οκτώ βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς από τον τομέα της Σουνάν στην Πιονγκγιάνγκ προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας», ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, αναφερόμενο στη θαλάσσια περιοχή που αποκαλείται Θάλασσα της Ιαπωνίας στο Τόκιο.

Οι εκτοξεύσεις έγιναν μέσα σε περίπου 30 λεπτά, διευκρίνισε.

«Οι στρατιωτικοί μας ενίσχυσαν την παρακολούθηση και το επίπεδο επαγρύπνησης ενόψει νέων εκτοξεύσεων. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά και είναι πλήρως προετοιμασμένες», πρόσθεσε.

Οι νέες εκτοξεύσεις καταγράφηκαν έπειτα από τριήμερα κοινά γυμνάσια των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, με τη συμμετοχή του USS Ronald Reagan, πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου εκτοπίσματος 100.000 τόνων.

Επρόκειτο για τα πρώτα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Μαΐου ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ. Ο νέος συντηρητικός πρόεδρος έχει εξαγγείλει ότι θα ασκήσει πιο σκληρή πολιτική έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετείχε σε κοινά γυμνάσια αμερικανικό αεροπλανοφόρο από τον Νοέμβριο του 2017.

Η Βόρεια Κορέα διαμαρτύρεται έντονα εδώ και χρόνια για τα γυμνάσια αυτού του είδους, που χαρακτηρίζει πρόβες εισβολής στην επικράτειά της.

Τα γυμνάσια «ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα των δύο χωρών να αντιδράσουν με δριμύτητα σε κάθε βορειοκορεατική πρόκληση» και «επέδειξαν τη δέσμευση των ΗΠΑ» να προχωρήσουν σε «εκτενή αποτροπή», ανέφερε ο νοτιοκορεατικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ανταπόδοση;

Σύμφωνα με τον Γκο Μιονγκ-χιαν, ερευνητή του ινστιτούτου πολιτικών μελετών Asan, ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός των πυραύλων που εκτόξευσε αυτή τη φορά η Βόρεια Κορέα μοιάζει να αποτελούσε ανταπόδοση για τα γυμνάσια.

«Φαίνεται σαν να εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους διότι από τη δική τους οπτική, η κλίμακα των κοινών γυμνασίων μεγεθύνθηκε», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τον περασμένο μήνα, έπειτα από τη συνάντησή του στη Σεούλ με τον πρόεδρο Γιουν, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει «στρατηγικά μέσα» εάν είναι απαραίτητο για την αποτροπή της Βόρειας Κορέας.

Μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του κ. Μπάιντεν στην περιοχή, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν προχώρησε σε δοκιμές τριών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου ενός Hwasong-17, που θεωρείται ο μεγαλύτερος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) στο οπλοστάσιό της.

Ουάσινγκτον και Σεούλ προειδοποιούν εδώ και αρκετές εβδομάδες πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί σύντομα να προχωρήσει στην έβδομη δοκιμή πυρηνικού όπλου στην ιστορία της, την πρώτη εδώ και πέντε χρόνια.

Η Βόρεια Κορέα, παρότι πλήττεται από κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ξανάρχισε την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα που είχε απενεργοποιήσει εδώ και καιρό, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες.

Η νοτιοκορεατική προεδρία λέει πως η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμή πυροκροτητή στο πλαίσιο της προετοιμασίας για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχε κηρύξει μορατόριο στις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) και στις δοκιμές πυρηνικών όπλων το 2017, καθώς διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Όμως οι συνομιλίες εκείνες κατέληξαν σε αποτυχία το 2019.

Η Βόρεια Κορέα τερμάτισε εν μέρει το μορατόριο τον Μάρτιο, εκτοξεύοντας διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να επιταχύνει τα εξοπλιστικά της προγράμματα, προχωρώντας σε δοκιμές πυρηνικών όπλων, προκειμένου να εκτρέψει την προσοχή του πληθυσμού της Βόρειας Κορέας από την πανδημία. Στη χώρα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων ξεπεράστηκε το Σάββατο, κατά τα επίσημα δεδομένα –τα οποία θεωρούνται υποτιμημένα– το όριο των 4 εκατομμυρίων πιθανών κρουσμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

 

Από το Blogger.