Τουρκία: Βιβλίο θρησκευτικών του λυκείου προωθεί την ένοπλη τζιχάντ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Τουρκία: Βιβλίο θρησκευτικών του λυκείου προωθεί την ένοπλη τζιχάντ

Tourkia: Vivlio thriskeftikon tou lykeiou proothei tin enopli tzichant

Τα σχολικά βιβλία στην Τουρκία προωθούν τις ιδέες του ΑΚΡ και του Ερντογάν

Το βιβλίο θρησκευτικών 3ης Λυκείου στην Τουρκία προωθεί την ένοπλη τζιχάντ, αγνοώντας την κατάχρηση της έννοιας του ιερού πολέμου από τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).

Το βιβλίο τονίζει ότι η ένοπλη τζιχάντ είναι υποχρεωτική για όλους τους μουσουλμάνους και σημειώνει ότι «Σήμερα, η έννοια της τζιχάντ συνδέεται με κακά παραδείγματα, ειδικά από τους αντιπάλους του Ισλάμ». Ισχυρίζεται ότι η τζιχάντ αντιμετωπίζεται από τους αντιπάλους του Ισλάμ ως κάτι κακό και κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, προσθέτοντας ότι οι Μουσουλμάνοι δυσφημίστηκαν σκόπιμα από αυτούς τους αντιπάλους για τζιχάντ.

Το βιβλίο αγνοεί εντελώς τη χρήση του όρου από τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν κάνει ούτε μία αναφορά στην Αλ Κάιντα, το ISIS ή άλλες βίαιες τζιχαντιστικές ομάδες που κάνουν κατάχρηση της έννοιας για φόνο, λεηλασία, βιασμό και άλλα εγκλήματα. Όχι μόνο αυτές οι ομάδες παραβλέφθηκαν στο υποκεφάλαιο που ασχολείται με την τζιχάντ, αλλά δεν αναφέρθηκαν επίσης σε άλλο υποκεφάλαιο που εστιάζει συγκεκριμένα στην τρομοκρατία.

Περιγράφει τους ιδρυτές της Οθωμανικής εποχής ως ανθρώπους που έκαναν τη τζιχάντ τρόπο ζωής και λέει ότι ποτέ δεν δίστασαν να δώσουν τη ζωή τους στον αγώνα των τζιχαντιστών στο όνομα του Αλλάχ. Δηλώνοντας ότι η τζιχάντ θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, το βιβλίο περιγράφει τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών ως μία από τις ευθύνες που πρέπει να εκπληρώσει κάθε μουσουλμάνος άνδρας και γυναίκα.

Το βιβλίο είναι ένα ανησυχητικό παράδειγμα του πώς η ισλαμιστική ιδεολογία του Προέδρου Ερντογάν και των συνεργατών του έχει επηρεάσει αρνητικά την εκπαίδευση στην Τουρκία, με 12 μαθητές να διδάσκονται να δίνουν τη ζωή τους στο όνομα της τζιχάντ χωρίς καμία αναφορά στις τρομοκρατικές ομάδες που καταχρώνται έννοια.

Παρόμοιες αλλαγές σύμφωνα με τις απόψεις της κυβέρνησης υιοθετήθηκαν και σε άλλα σχολικά βιβλία. Για παράδειγμα, το βιβλίο σύγχρονης ιστορίας της ίδιας τάξης είναι γεμάτο αντιαμερικανικές και αντιευρωπαϊκές αναφορές.

«Οι ΗΠΑ έγιναν η κύρια πηγή προβλημάτων στον κόσμο με ό,τι έκαναν μετά την 11η Σεπτεμβρίου», λέει το εγχειρίδιο.

Το βιβλίο περιγράφει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Χριστιανούς και είπε ότι η άρνηση της ένταξης της Τουρκίας, ενός κατά κύριο λόγο μουσουλμανικού έθνους, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα της ΕΕ.

Οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία τα τελευταία χρόνια ακολούθησαν τη μαζική καθαίρεση δεκάδων χιλιάδων δασκάλων από τα δημόσια σχολεία και ακαδημαϊκών από τα πανεπιστήμια.

Τα σχολικά βιβλία ξαναγράφτηκαν για να προωθήσουν τα ιδεώδη της κυβέρνησης Ερντογάν ως προς την αντίληψη των διεθνών τεκταινομένων, ενώ εκατοντάδες θρησκευτικά σχολεία ιδύρθηκαν τα τελευταία χρόνια.

pontosnews.gr

 

Από το Blogger.