H Ευρώπη κατεβάζει διακόπτες για να αποφύγει μία ενεργειακή Lehman Brothers - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

H Ευρώπη κατεβάζει διακόπτες για να αποφύγει μία ενεργειακή Lehman Brothers

H Evropi katevazei diakoptes gia na apofygei mia energeiaki Lehman Brothers

Δραματικές προειδοποιήσεις από τη Γερμανία

Της Νατάσας Στασινού
nstasinou@naftemporiki.gr 

H πρόσφατη προειδοποίηση από το Βερολίνο ήταν άκρως δραματική: «Εάν οι ζημιές για τους προμηθευτές ενέργειας γιγαντωθούν τότε ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει. Θα έχουμε μία νέα Lehman Brothers στο σύστημα ενέργειας» διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η Lehman με την κατάρρευσή της πυροδότησε μία παγκόσμια πιστωτική ασφυξία. Και τώρα είναι σαφές πως η Ρωσία επιδιώκει να προκαλέσει ενεργειακή ασφυξία στους Ευρωπαίους. Τα βλέμματα όλων είναι βέβαια στραμμένα στη Γερμανία. Γιατί αν η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης «πέσει» το ντόμινο των επιπτώσεων θα είναι αναπόφευκτο και απολύτως επώδυνο. 

Η Γερμανία, έχοντας όλα τα προηγουμένα χρόνια αγνοήσει τις προειδοποιήσεις για περιορισμό της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια, αντιμετωπίζει σήμερα τον άνευ προηγουμένου κίνδυνο να δει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της να βυθίζονται στο… σκοτάδι. Ήδη για να αποφύγει μία τέτοια προοπτική κλείνει η ίδια τα φώτα σε δημόσια κτίρια και βάζει «κόφτη» στο ζεστό νερό. Τις τακτικές της συσκότισης ακολουθούν συνολικά οι χώρες της ΕΕ, αφού και ο Νότος πληρώνει τη γερμανική αδυναμία στο ρωσικό αέριο. 

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και η Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε τα πρώτα φώτα που θα σβήσουν θα είναι των μνημείων. Ο διακόπτης θα πέφτει στις 3:00 τα ξημερώματα. Θα ακολουθήσει και η μείωση του δημόσιου φωτισμού, με τους δήμους να σβήνουν την παροχή σε μία στις 10 λάμπες. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ύστατο μέτρο θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά, αφού σε περίπτωση ενός «σιβηρικού χειμώνα», δηλαδή μίας οξείας κρίσης στην Ευρώπη, «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». 

Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν τρεις μήνες μπροστά τους να «τρέξουν» για να αποφύγουν τα χειρότερα, σχολιάζει το Bloomberg. To CNBC από την πλευρά του σε τρία γραφήματα αποκαλύπτει το πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν εντείνει διαρκώς την ενεργειακή πίεση στην Ευρώπη και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον.

Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει δραστικά τις ροές του φυσικού αερίου προς την ΕΕ ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται βεβαίως επισήμως ότι αυτό γίνεται σκόπιμα και επικαλείται προβλήματα συντήρησης στους αγωγούς. Αλλά είναι σε όλους ξεκάθαρο πως η ενέργεια είναι το ισχυρότερο όπλο που έχει στα χέρια της. Και αρκετοί αρχίζουν να ομολογούν πως η στρατηγική της αντεπίθεσης, που χάραξε ο Μαξίμ Ορέσκιν, αποδίδει μάλλον περισσότερο από τις κυρώσεις που σχεδίασαν οι Ευρωπαίοι. 

Τα δεδομένα για τις ροές του Nord Stream είναι τα ακόλουθα: 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, 12 κράτη – μέλη ήδη υποφέρουν από τις μειωμένες εισροές ρωσικού αερίου, ενώ υπάρχουν και κράτη – μέλη στα οποία οι ροές έχουν παγώσει εντελώς. Ο ενεργειακός εκβιασμός είναι σε πλήρη εφαρμογή και η Κομισιόν έχει ζητήσει από όλους να αυξήσουν τον στόχο των ελάχιστων αποθεμάτων στο 80% έως τον Νοέμβριο. Τον Ιούνιο οι αποθήκες ωστόσο ήταν γεμάτες μόλις κατά 56% και επομένως ο στόχος του 80% φαντάζει αρκετά θολός, αν όχι ανέφικτος.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.  

Και όσο οι τιμές της ενέργειας ακολουθούν την ανιούσα τόσο οι προοπτικές της ανάπτυξης βυθίζονται. Η Κομισιόν έχει ρίξει τον πήχυ στο 2,7% για φέτος και μόλις 1,5% για την επόμενη χρονιά. Εάν μάλιστα ο ενεργειακός πόλεμος ενταθεί η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη. 
Πιέσεις στην οικονομία ασκούν εξάλλου και οι αυξήσεις επιτοκίων με τις οποίες προσπαθεί η ΕΚΤ να θέσει υπό τιθασεύσει το θηρείο του πληθωρισμού. 

Ναυτεμπορική

 

Από το Blogger.