Κίνα: Δοκίμασε με επιτυχία το τρένο μαγνητικής αιώρησης, θα κινείται με ταχύτητα 1.000 χλμ./ώρα (vid.) - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Κίνα: Δοκίμασε με επιτυχία το τρένο μαγνητικής αιώρησης, θα κινείται με ταχύτητα 1.000 χλμ./ώρα (vid.)

 

Kina: Dokimase me epitychia to treno magnitikis aiorisis, tha kineitai me tachytita

Κινέζοι ερευνητές πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη στον κόσμο δοκιμαστική διαδρομή ενός τρένου υψηλών ταχυτήτων που λειτουργεί με την τεχνολογία κενού αέρος ή vactrain*, σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας China Daily.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το τρένο κατά μήκος μιας διαδρομής περίπου 2 χιλιομέτρων στην επαρχία Σάνζι στη βόρεια Κίνα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το τρένο ανέπτυξε ταχύτητες έως και 128 χλμ./ώρα μέσα σε σωλήνα με κενό αέρος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να κατασκευάσει τελικά μια πίστα δοκιμών μήκους 59 χιλιομέτρων, όπου το τρένο θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 1.000 χλμ./ώρα, αναφέρει το Futurism.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη επίδειξη ενός τρένου μαγνητικής αιώρησης που κινείται σε σωλήνα με κενό αέρος. Ενώ τα μαγνητικά τρένα είναι ένα καθιερωμένο αλλά σπάνιο μέσο μεταφοράς, η ιδέα ενός vactrain δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.


 

Ίσως η πιο διάσημη ιδέα ενός τρένου που κινείται σε μεγάλους σωλήνες με κενό αέρος είναι το Hyperloop** του Έλον Μασκ, στο οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2012. Παρά την αισιοδοξία και τις πρώιμες δοκιμές, ακόμη δεν έχουμε δει ένα σύστημα Hyperloop πλήρους κλίμακας να κατασκευάζεται, πόσο μάλλον να τίθεται σε λειτουργία.

Νωρίτερα φέτος, ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του The Boring Company θα επιχειρήσει τελικά να κατασκευάσει ένα υπόγειο Hyperloop μέσα στα επόμενα χρόνια.

――-

* Το vactrain είναι ένας προτεινόμενος σχεδιασμός για σιδηροδρομικές μεταφορές πολύ υψηλής ταχύτητας. Είναι μια γραμμή maglev που χρησιμοποιεί μερικώς εκκενωμένους σωλήνες ή σήραγγες.

** -Το hyperloop είναι ένα προτεινόμενο σύστημα μεταφοράς υψηλής ταχύτητας τόσο για δημόσιες όσο και για εμπορευματικές μεταφορές. Ο όρος διαδόθηκε από τον Έλον Μασκ για να περιγράψει ένα σύγχρονο έργο που βασίζεται στην ιδέα του vactrain.

Από το Blogger.