Βουλγαρία: Συνεχίζεται η ακυβερνησία - Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο κόμμα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Βουλγαρία: Συνεχίζεται η ακυβερνησία - Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο κόμμα

Voulgaria: Synechizetai i akyvernisia - Entoli schimatismou kyvernisis

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Βουλγαρίας, Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP), που δηλώνει ότι μάχεται τη διαφθορά, θα ζητήσει στήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να τερματίσει το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο, όπως δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος πρωθυπουργός Νικολάι Ντενκόφ.


Ο Ντένκοφ έχει στη διάθεσή του επτά ημέρες για να αποφασίσει αν θα προτείνει κυβέρνηση, αν και έχει ελάχιστες πιθανότητες να λάβει την απαιτούμενη υποστήριξη, ανέφεραν αναλυτές.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB, το οποίο κέρδισε τις πρόωρες εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, απέτυχε να κερδίσει υποστήριξη για ένα υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών τον περασμένο μήνα.

Το PP, του οποίου ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε τον Ιούνιο και προκάλεσε τις τέταρτες γενικές κάλπες στη χώρα μέσα σε 18 μήνες, απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τον σύμμαχό του Δημοκρατική Βουλγαρία, αυξάνοντας την προοπτική μιας νέας πρόωρης εκλογικής διαδικασίας την άνοιξη.

Ο Ντένκοφ, πρώην υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι σκοπεύει να καλέσει τα πολιτικά κόμματα για έναν νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με τις βασικές προτεραιότητες και να το θέσει σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα για να δει αν έχει πιθανότητες να ηγηθεί ενός υπουργικού συμβουλίου.

"Παίρνω αυτή τη δεύτερη εντολή με τη σαφή αντίληψη ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, πολλοί μάλιστα λένε ότι είναι αδύνατο", δήλωσε ο Ντενκόφ στον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ όταν πήρε την εντολή του.

"Παρόλα αυτά, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να σχηματίσουμε κυβέρνηση", δήλωσε.

Πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι οι πιθανότητες μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την ηγεσία του PP ήταν οριακές. Ο βασικός αντίπαλος, το κόμμα GERB, καθώς και το εθνοτικό τουρκικό κόμμα MRF και το φιλορωσικό κόμμα Αναγέννηση, έχουν αρνηθεί την υποστήριξή τους.

Η αποτυχία σχηματισμού κανονικής κυβέρνησης θα επιβαρύνει τα σχέδια της Βουλγαρίας να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ το 2024. Θα καθυστερούσε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της δωροδοκίας σε υψηλό επίπεδο και θα μπορούσε να εμποδίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ.

Δημιουργεί επίσης τον κίνδυνο η βαλκανική χώρα να μην καταρτίσει ολοκληρωμένο προϋπολογισμό για το 2023 εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και διαφαινόμενης οικονομικής επιβράδυνσης.

Εάν το PP αποτύχει, ο Ράντεφ  θα πρέπει να επιλέξει ένα άλλο πολιτικό κόμμα και να του ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν αποτύχει και αυτή η τελική προσπάθεια, ο Ράντεφ θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών.

 

Από το Blogger.