Bloomberg: Η συντριπτική πλειοψηφία των Σουηδών λέει «όχι» στα αιτήματα των Τούρκων για ένταξη στο NATO - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Bloomberg: Η συντριπτική πλειοψηφία των Σουηδών λέει «όχι» στα αιτήματα των Τούρκων για ένταξη στο NATO

Bloomberg: I syntriptiki pleiopsifia ton Souidon leei «ochi» sta aitimata ton

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, δημοσκόπηση που διενήργησε η Ipsos για την εφημερίδα «Dagens Nyheter» και δημοσιεύτηκε πρόσφατα αποκάλυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σουηδών δεν επιθυμούν η χώρα τους να κάνει συμβιβασμούς και υποχωρήσεις για να ικανοποιήσουν την Τουρκία και να προχωρήσει η ένταξη στο NATO.

Συγκεκριμένα, οι Σουηδοί υποστηρίζουν την κυβέρνησή τους λέγοντας ότι θα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει την εσωτερική της έννομη τάξη για να «κερδίσει» την εύνοια της Άγκυρας ώστε να της επιτραπεί η είσοδος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τι δείχνουν τα ποσοστά

Η Σουηδία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους νόμους της απέναντι στα τουρκικά αιτήματα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει καθυστέρηση της ένταξής της στο NATO, σύμφωνα με το 79% των ανθρώπων που απάντησαν στη δημοσκόπηση, ενώ αντίθετα το 10% είπε ότι η Σουηδία θα πρέπει να επιδιώξει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από το αν αυτό συνεπάγεται παραχωρήσεις προς την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO από τότε που υπέβαλαν υποψηφιότητες τον περασμένο Μάιο, υποστηρίζοντας ότι οι σκανδιναβικές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ατόμων που η Τουρκία κατηγορεί για τρομοκρατικούς δεσμούς.

Η ένταξη της Σουηδίας στο NATO

Πριν από λίγες εβδομάδες το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αποφάσισε κατά της έκδοσης ενός άνδρα που η Τουρκία είπε ότι εμπλέκεται σε απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 κατά του προέδρου Ερντογάν. Και οι δύο σκανδιναβικές κυβερνήσεις επέμειναν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία των δικαστηρίων όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για τις αυτές τις αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 28 από τις 30 χώρες του NATO έχουν επικυρώσει την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία, ενώ μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία έχουν απομείνει «σε αναμονή». Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ποσοστό της τάξης του 60%  υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο NATO, ενώ πραγματοποιήθηκε σε ένα σύνολο 1.248 ερωτηθέντων από την εταιρεία Ipsos μέσω διαδικτυακών ερευνών και δεν υπήρχε διαθέσιμο περιθώριο σφάλματος.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters

 

Από το Blogger.