Πορτογαλία: Μαζικές διαδηλώσεις για τα υψηλά ενοίκια - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Πορτογαλία: Μαζικές διαδηλώσεις για τα υψηλά ενοίκια

Portogalia: Mazikes diadiloseis gia ta ypsila enoikia

Χιλιάδες Πορτογάλοι βγήκαν εκ νέου στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα υψηλά ενοίκια και την στεγαστική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Οι διαδηλωτές ζητούν να μπορούν να νοικιάσουν σπίτι σε φυσιολογική τιμή ενώ απαιτούν από την κυβέρνηση να προστατεύσει τους ενοικιαστές από την ασυδοσία των ιδιοκτητών που αρνούνται να υπογράψουν συμβόλαια και συνεπώς ανεβάζουν το ενοίκιο όσο και όποτε θέλουν.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μας έπεισαν, δεν θα λύσουν τη στεγαστική κρίση. Ο κόσμος έχει κουραστεί με τις υποσχέσεις και απαιτεί αποτελεσματικά μέτρα που θα λύσουν το πρόβλημα που βιώνουμε αυτή την περίοδο. Είναι μία επείγουσα ανάγκη, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δεχτεί επιστολές από ιδιοκτήτες για μη ανανέωση της ενοικίασης. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν σπίτι να μείνουν γιατί δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι» λέει η Ρίτα Σίλβα, εκπρόσωπος της ένωσης ενοικιαστών Habita.

Τα ενοίκια στις μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας είναι ουσιαστικά απλησίαστα, με τους πολίτες να καλούνται να πληρώσουν ακόμη και περισσότερα χρήματα από αυτά που βγάζουν.

«Το πρόβλημα ειδικά στη Λισαβώνα είναι ότι πληρώνω 900 ευρώ ενοίκιο αυτή τη στιγμή και οι ιδιοκτήτες δεν μας δίνουν συμβόλαιο. Έτσι νομίζουν ότι μπορούν να το ανεβάσουν όσο θέλουν και μου είπαν ότι θέλουν να πληρώνω 1.200 ευρώ» λέει μία ενοικιάστρια.

«Οι νέοι ταλαιπωρούνται περισσότερο. Ήδη πιέζονται από τις συνθήκες εργασίας και πλέον υποφέρουν από την κατάσταση στη στέγαση καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε σπίτια» λέει ένας δημόσιος υπάλληλος.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα ανακοινώσει μέτρα πολύ σύντομα.

 

Από το Blogger.