Δένδιας: Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Δένδιας: Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν

Dendias: Aeroskafi tis Polemikis Aeroporias stin Aigypto

 Σε δηλώσεις για την κατάσταση στο Σουδάν και για τον ενδεχόμενο απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από τη χώρα, προέβη λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (23/04), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, στην αρχή της ενημέρωσής του τόνισε ότι «απ' την πρώτη στιγμή, ο πρώτος στόχος μας ήταν η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν» και υπενθύμισε ότι το Σάββατο 15 Απριλίου, όταν και ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του συνέστησε στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια προς το Σουδάν, ενώ κάλεσε τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας. Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι στις 16 Απριλίου το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ βρίσκεται σε ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή, καθώς είναι και σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα. Ακόμα, ο ίδιος σημείωσε πως «με εντολή Μητσοτάκη θα γίνει η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με ομάδες ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο, για να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, δε, ότι θα θέσει αύριο (24/04) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τον απεγκλωβισμό των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, ενώ υπογράμμισε ότι «είμαστε σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών», διευκρινίζοντας ότι στον κατάλογο που διαθέτει με τους Έλληνες πολίτες στο Σουδάν, περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από το «εμπόλεμο» Σουδάν οργανώνεται από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση, ενώ υπήρξε επικοινωνία του ΥΠΕΞ και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα εφαρμογής του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ».

Ήδη, σήμερα (23/04), άρχισε η απομάκρυνση των Γάλλων πολιτών, καθώς και διπλωματών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ακόμα, δύο μεταγωγικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας προγραμματίζεται να προσγειωθούν στη Νότια Αίγυπτο.

Από το Blogger.