MiG-29: Η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως στην Πολωνία να την αποστολή 5 μαχητικών στην Ουκρανία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

MiG-29: Η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως στην Πολωνία να την αποστολή 5 μαχητικών στην Ουκρανία

MiG-29: I Germania edose to prasino fos stin Polonia na tin

 Η Γερμανία ενέκρινε το αίτημα της Πολωνίας για την εξαγωγή πέντε παλαιών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, στη μάχη εναντίον της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα το Βερολίνο.

Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την απόφαση. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι το αίτημα έφτασε σήμερα και ότι η έγκρισή του αυθημερόν από το Βερολίνο αποδεικνύει την αξιοπιστία της Γερμανίας.

Η Γερμανία κληρονόμησε 24 μαχητικά MiG-29, σοβιετικής κατασκευής, από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, κατά την επανένωση το 1990. Εκείνη την εποχή τα MiG θεωρούνταν από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Το 2004 το Βερολίνο έδωσε 22 από αυτά τα αεροσκάφη στην Πολωνία. Από τα υπόλοιπα δύο, το ένα συνετρίβη και καταστράφηκε και το δεύτερο εκτίθεται σε ένα μουσείο.

Η Πολωνία χρειαζόταν την έγκριση του Βερολίνου για να στείλει τα υπόλοιπα MiG-29 σε τρίτη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βαρσοβία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Πολωνία θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να συγκροτηθεί ένας συνασπισμός των δυτικών δυνάμεων που θα προμήθευε το Κίεβο με πολεμικά αεροπλάνα. Η Ουκρανία, που ελπίζει ότι θα εξαπολύσει μια αντεπίθεση εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών, θέλει να εξασφαλίσει μαχητικά αεροσκάφη για να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της.

Μέχρι τώρα, οι χώρες της Δύσης εμφανίζονται διστακτικές στην αποστολή προηγμένων αεροσκαφών, όπως για παράδειγμα F-16, στο Κίεβο, όμως ορισμένες στέλνουν τα παλαιά MiG-29, που χρησιμοποιούσαν ήδη οι ουκρανικές δυνάμεις.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Από το Blogger.