Επανέρχεται ο Roubini: Πλησιάζει η πιστωτική κρίση που θα σύρει στην ύφεση τις ΗΠΑ - Ο αναπόφευκτος βρόχος καταστροφής - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Επανέρχεται ο Roubini: Πλησιάζει η πιστωτική κρίση που θα σύρει στην ύφεση τις ΗΠΑ - Ο αναπόφευκτος βρόχος καταστροφής

Epanerchetai o Roubini: Plisiazei i pistotiki krisi pou tha syrei stin

 Η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια μεγάλη πιστωτική κρίση που θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, λέει ο γνωστός ως «Dr Doom» οικονομολόγος Nuriel Roubini.
Σε συνέντευξή του στο Fox Business, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης προειδοποίησε ότι η αναταραχή που πλήττει τις αμερικανικές τράπεζες θα επιδεινωθεί.
Ο Roubini — ο οποίος έγινε διάσημος όταν προέβλεψε την οικονομική ύφεση του 2008 — επισήμανε ότι στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, επιμένουν τα προβλήματα με τις μικρότερες περιφερειακές τράπεζες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές καταθέσεων καθώς οι πελάτες γεμάτοι ανησυχία, αποσύρουν τα χρήματά τους.
Δεδομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τις μικρότερες τράπεζες και της πίεσης στις καταθέσεις, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι τράπεζες θα αρχίσουν να περιορίζουν τον δανεισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων — μέχρι που τελικά η αμερικανική οικονομία θα οδηγηθεί σε μια πιστωτική κρίση.

Οι περιφερειακές τράπεζες είναι ο σημαντικός δανειστής στην αμερικανική οικονομία


«Πιστεύω ότι τα προβλήματα είναι στις περιφερειακές τράπεζες. Αλλά οι περιφερειακές τράπεζες αποτελούν σημαντικούς δανειστές για τα νοικοκυριά καθώς τους δίνουν στεγαστικά δάνεια, για τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων. Και ως εκ τούτου θα καταλήξουμε σε πιστωτική κρίση», είπε ο Roubini.
«Αυτή η πιστωτική κρίση θα ενισχύσει πολύ τις πιθανότητες ύφεσης - και μάλιστα μιας μεγάλης και βαθιάς ύφεσης, μιας σκληρής προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας», συνέχισε.
Πράγματι, είναι γεγονός ότι οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες «πληρώνουν τη νύφη» της ευρείας ανησυχίας που έχει ξεσηκώσει η κατάρρευση της SVB και της Signature Bank, με τους πελάτες τους που ανησυχούν για την ασφάλεια των κεφαλαίων τους τους να αποσύρουν από αυτές χρήματα και να τα μεταφέρουν σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων και σε μεγαλύτερες τράπεζες.

Τι ενισχύει τις πιθανότητες ύφεσης, κατά Roubini

Αξίζει να σημειωθεί ότι από πέρσι ο Nouriel Roubini κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με προειδοποιήσεις για μια επερχόμενη οικονομική καταστροφή, ενώ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε έναν «βρόχο καταστροφής» που θα ωθήσει την οικονομία τους σε μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους.
Με τον πληθωρισμό να είναι ακόμη πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, οι πιθανότητες ύφεσης είναι υψηλές, σύμφωνα με τον Roubini.
Αυτό συμβαίνει επειδή παραμένουν υψηλές οι πιθανότητες περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων.
«Λοιπόν, τα χειρότερα είναι μπροστά μας, γιατί η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: πρέπει να πετύχουν τη σταθερότητα των τιμών, πρέπει να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να αποφύγουν την ύφεση και πρέπει να διατηρήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε.
«Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω επειδή ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο. Αυτό θα προκαλέσει σκληρή προσγείωση της οικονομίας», πρόσθεσε.
Η Fed έχει ήδη ανεβάσει τα επιτόκια αναφοράς στο 4,75% από σχεδόν μηδέν πριν από 12 μήνες - το πιο απότομα άλμα στο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 - σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τον υψηλό πληθωρισμό.
Τα υψηλά επιτόκια ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση δαπανών, που με τη σειρά της μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό.
Αλλά μπορεί επίσης να μειώσουν τη ζήτηση, τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και να αυξήσουν τον κίνδυνο ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Από το Blogger.