ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν έξτρα έκπτωση 10% από την εξαγγελία Μητσοτάκη - Ελαφρύνσεις για μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν έξτρα έκπτωση 10% από την εξαγγελία Μητσοτάκη - Ελαφρύνσεις για μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων

ENFIA: Poioi kerdizoun extra ekptosi 10% apo tin exangelia Mitsotaki -

Με «δώρα» αξίας 40 εκατ. ευρώ σε μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και ασφαλιστικές εταιρίες
 εμπλουτίζεται το κυβερνητικό πακέτο των παρεμβάσεων λίγο πριν την ευθεία για τις εκλογές.
Το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προβλέπει οριζόντιο «κούρεμα» 10% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους που ασφαλίζουν τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές.
Ο σχεδιασμός προβλέπει εφαρμογή της έκπτωσης από το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει από φέτος τις κατοικίες τους (προαιρετικά ή υποχρεωτικά για ιδιοκτήτες με στεγαστικά δάνεια) ενώ όσοι συνάψουν ασφαλιστήρια συμβόλαια από το νέο έτος θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025.

Ποιοι ευνοούνται

Σε απόλυτα ποσά η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερη όσο υψηλότερος είναι ο φόρος.
Για παράδειγμα, αν φορολογούμενος που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ ασφαλίσει την κατοικία του θα γλιτώσει 30 ευρώ, ενώ άλλος φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 2.500 ευρώ θα έχει όφελος 250 ευρώ.
Πράγμα που σημαίνει ότι από το «κούρεμα» ευνοούνται αυτοί που έχουν ακριβές κατοικίες.
Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι οι απώλειες εσόδων θα προέλθουν από τη μείωση του ποσού του φόρου που αφορά μόνο τις κατοικίες και όχι τα άλλα ακίνητα, όπως γραφεία, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά.

Δαπάνες κλιματικής κρίσης

Πέραν της ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων η φοροέκπτωση για την προαιρετική ασφάλιση κτιρίων από φυσικές καταστροφές θα μειώσει το βάρος στον προϋπολογισμό από τις συνεχώς αυξανόμενες λόγω κλιματικής αλλαγής δαπάνες για την κάλυψη ζημιών κατοικιών από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα και ταυτόχρονα θα συμβάλει την ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου από τον φόρο των ασφαλίστρων και τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών λόγω αύξησης των συμβολαίων.

Πόσες κατοικίες είναι ασφαλισμένες

Η ασφαλισιμότητα των ελληνικών κατοικιών με βάση τα στοιχεία της ΠΟΜΙΔΑ κυμαίνεται σήμερα στο 17%, αφού στη χώρα μας υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες από τις οποίες ασφαλισμένες είναι μόνο 1.074.053.
Την ίδια στιγμή από τα στοιχεία για την κρατική αρωγή προκύπτει ότι μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν διατεθεί κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια.
Στην Ελλάδα μέσα σε τέσσερις δεκαετίες (1980-2020) ακραία φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, πλημμύρες κ.οκ. έχουν οδηγήσει σε συνολικές οικονομικές απώλειες 10,3 δις ευρώ, με μόλις το 1,6 δις ευρώ να αφορά ασφαλισμένη περιουσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1980-2018 λιγότερο από:
- Το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.
- Το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.
- Το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.
Για την κάλυψη του αυξημένου κόστους από τα κρατικά ταμεία το κλειδί βρίσκεται στο φόρο 15% επί των καταβαλλομένων ασφαλίστρων που θα αποτελέσει τη νέα δεξαμενή εσόδων.
Η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι από την ασφάλιση 200.000 νέων κατοικιών με μέσο κόστος ετήσιας δαπάνης 155 ευρώ τα πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό μόνο από το φόρο ασφαλίστρων και το φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία και την αγορά γενικότερα.

Από το Blogger.