Απεργία διαρκείας 150.000 δασκάλων στη Ρουμανία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Απεργία διαρκείας 150.000 δασκάλων στη Ρουμανία

Apergia diarkeias 150.000 daskalon sti Roumania

 Διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς

Σε απεργία διαρκείας προχώρησαν οι δάσκαλοι στη Ρουμανία από τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από το 2005, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση συνασπισμού.

Διαμαρτύρονται για τους μισθούς τους, καθώς ένας νέος δάσκαλος στη Ρουμανία παίρνει λίγο κάτω από 2.400 λέι (€482) το μήνα, λίγο πάνω από το μισό του εθνικού μέσου μηνιαίου μισθού των 4.554 λέι (€914).

Πάνω από 150.000 δάσκαλοι και λοιπό σχολικό προσωπικό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλη τη χώρα απεργούν επ’ αόριστον, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές.

Τα συνδικάτα ζήτησαν αυξήσεις μισθών, τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αμοιβές υπερωριών και επενδύσεις για την ενίσχυση των υποδομών και του εκπαιδευτικού υλικού.

Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει δεσμευτεί να αλλάξει τη νομοθεσία της για τους μισθούς για ολόκληρο τον δημόσιο τομέα φέτος στο πλαίσιο ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντάλλαγμα για κονδύλια ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο της ΕΕ για 3% του ΑΕΠ μέχρι το επόμενο έτος. Ένα σχέδιο νόμου αναμένεται τον Ιούλιο, αλλά οι εκπαιδευτικοί συνδικαλιστές είπαν ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί ακόμη αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2024 προγραμματίζονται στην Ρουμανία βουλευτικές, γενικές, τοπικές εκλογές και εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2024.

Από το Blogger.