Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς φουσκώνει ο λογαριασμός των τεκμηρίων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς φουσκώνει ο λογαριασμός των τεκμηρίων

Forologikes diloseis 2023: Pos fouskonei o logariasmos

 Ενας στους τέσσερις φορολογουμένους «πιάνεται» κάθε χρόνο στην τσιμπίδα των τεκμηρίων με αποτέλεσμα να φορολογείται με βάση όχι το πραγματικό του εισόδημα αλλά αυτό που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Τα τεκμήρια είναι η μεγαλύτερη παγίδα πρόσθετων φόρων για τα νοικοκυριά. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι που επιτρέπουν στους φορολογουμένους να ξεφύγουν από τα τεκμήρια και να φορολογηθούν για το πραγματικό εισόδημα που εισέπραξαν. Οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα, δάνεια που έλαβαν, εφάπαξ, αποζημιώσεις για να γλιτώσουν τα τεκμήρια.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, δηλαδή το τεκμήριο διαβίωσης για τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, προσδιορίζεται για κάθε μαθητή ανεξάρτητα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο) από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή το ποσό πληρωμής των διδάκτρων που αναγράφεται στην απόδειξη αποτελεί και τεκμήριο διαβίωσης και θα πρέπει να δηλωθεί στον κωδικό 769 του Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Η αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται για τα καταβαλλόμενα δίδακτρα σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια και σε ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Στην περίπτωση διαζευγμένων γονέων όπου άλλος γονέας βαρύνεται με τα τέκνα και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες διδάκτρων των τέκνων, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τις δαπάνες αυτές.
  • Εάν τα δίδακτρα καταβάλλονται από εταιρεία που εργάζεται γονέας, το τεκμήριο εξακολουθεί να βαρύνει τον γονέα.
  • Στην περίπτωση των κοινών δηλώσεων έγγαμων φορολογουμένων η δαπάνη αυτή επιμερίζεται και στους δύο συζύγους, ενώ στην περίπτωση χωριστών δηλώσεων η δαπάνη αναγράφεται στη δήλωση του γονέα που βαρύνεται με την καταβολή του ποσού.
  • Σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης θεωρούνται τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, όχι οι παιδικοί σταθμοί, τα πανεπιστήμια, τα κολέγια, τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, τα ινστιτούτα σπουδών και οι επαγγελματικές και τεχνικές σχολές, τα δίδακτρα των οποίων δεν συνιστούν δαπάνη υπαγόμενη σε τεκμήρια.

Για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τεκμήριο αποτελεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη όπως ορίζεται στο κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων. Το ποσό αυτό συμπληρώνεται στον κωδικό 770 του εντύπου Ε1. Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και άνω από νοητική υστέρηση, ή φυσική αναπηρία, ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί έναν νοσοκόμο.

Τα παραπάνω τεκμήρια προστίθενται στα υπόλοιπα τεκμήρια του φορολογουμένου, κατοικία, αυτοκίνητο, αυξάνοντας το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα.

Από το Blogger.