Τεκμήρια διαβίωσης: Τι πρέπει να κάνετε για να μην φουσκώσει ο “λογαριασμός” - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Τεκμήρια διαβίωσης: Τι πρέπει να κάνετε για να μην φουσκώσει ο “λογαριασμός”

Tekmiria diaviosis: Ti prepei na kanete gia na min fouskosei

Τη δυνατότητα να γλιτώσουν από την καταβολή των τεκμηρίων διαβίωσης έχουν οι φορολογούμενοι  εάν επικαλεστούν  μεταξύ άλλων εισοδήματα, δάνεια που έλα

Αναλυτικά αυτά είναι τα εξής:

  • Χρηματικά ποσά του φορολογικού έτους 2022 που δεν θεωρούνται  εισόδημα: Μερικά από αυτά είναι η αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία
  • Τα έσοδα του φορολογικού έτους 2022  που προέρχονται από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων: Μερικά από αυτά είναι μεταξύ άλλων η πώληση ακινήτων και η πώληση αυτοκινήτων  κλπ
  • Πραγματικά εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022:  Μερικά από αυτά είναι μεταξύ άλλων επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση απόλυσης.
  • Δάνεια του φορολογικού έτους  2022: Πρόκειται για δάνεια που πήραν οι πολίτες από τις τράπεζες ή συγγενείς .
  • Δωρεές και γονικές παροχές: Τα ποσά που πήραν οι φορολογούμενοι το 2022 είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές
  • Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ  κλπ 

Αξιοσημείωτο είναι δε πως στην τσιμπίδα των τεκμηρίων «πιάνεται» κάθε χρόνο ένας στους τέσσερις φορολογουμένους  με αποτέλεσμα να φορολογείται με βάση όχι το πραγματικό του εισόδημα αλλά αυτό που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης

Ιδιωτικό σχολείο: Τι  πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο καθώς το ποσό πληρωμής των διδάκτρων που αναγράφεται στην απόδειξη αποτελεί και τεκμήριο διαβίωσης και θα πρέπει να δηλωθεί στον κωδικό 769 του Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Συνεπώς θα πρέπει να γνωρίζουν  τα εξής:

  • Για τα καταβαλλόμενα δίδακτρα σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια και σε ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες η αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται.
  • Εάν όμως οι γονείς είναι διαζευγμένοι και ο ένας βαρύνεται με τα τέκνα και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες διδάκτρων των τέκνων, τότε η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης  θα  βαρύνει τον γονέα που  πληρώνει τις δαπάνες αυτές.
  • Το τεκμήριο εξακολουθεί να βαρύνει τον γονέα εάν τα δίδακτρα καταβάλλονται από εταιρεία που εργάζεται γονέα.
  • Εάν τα έγγαμα ζευγάρια υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση τότε  η δαπάνη αυτή επιμερίζεται και στους δύο συζύγους, ενώ στην περίπτωση χωριστών δηλώσεων η δαπάνη αναγράφεται στη δήλωση του γονέα που βαρύνεται με την καταβολή του ποσού.
  • Σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης θεωρούνται τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, όχι οι παιδικοί σταθμοί, τα πανεπιστήμια, τα κολέγια, τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, τα ινστιτούτα σπουδών και οι επαγγελματικές και τεχνικές σχολές, τα δίδακτρα των οποίων δεν συνιστούν δαπάνη υπαγόμενη σε τεκμήρια.
  • Για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τεκμήριο αποτελεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη όπως ορίζεται στο κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων. Το ποσό αυτό συμπληρώνεται στον κωδικό 770 του εντύπου Ε1. Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και άνω από νοητική υστέρηση, ή φυσική αναπηρία, ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί έναν νοσοκόμο.
  • Αυτά προστίθενται στα υπόλοιπα τεκμήρια του φορολογουμένου, κατοικία, αυτοκίνητο και αυξάνουν το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα.
Από το Blogger.